Will Smith bannas från Oscarsgalan – i tio år

Will Smith bannas från Oscarsgalan – i tio år

Filmtopp
09 april 2022 kl. 08:04

Kan fortfarande vinna priser

Efter örfilen mot Chris Rock beslutar Oscarsakademin att stänga av Will Smith under tio års tid. Men det hindrar honom inte från att kunna nomineras till priser.

Den andra april blev det klart att Will Smith lämnar Oscarsakademin, detta på grund av kontroversen under årets gala där han gick upp på scen slog presentatören Chris Rock. Men att bli utslängd från akademin är inte den enda bestraffning Smith får av akademin. Nu kommer beskedet att de stänger av honom från alla Oscarssammanhang under de kommande tio åren.

Så här säger nu Oscarsakademin i ett uttalande:

– Under vår sändning hanterade vi inte situationen i rummet ordentligt. Vi är ledsna för detta. Idag sammankallade styrelsen ett möte för att diskutera hur man bäst kan svara på Will Smiths agerande vid Oscarsgalan, förutom att acceptera hans avgång. Styrelsen har beslutat, under en period av 10 år från den 8 april 2022, att Mr. Smith inte ska tillåtas att delta i några Academy-evenemang eller program, personligen eller virtuellt, inklusive men inte begränsat till Academy Awards. Den här åtgärden är ett steg mot ett större mål i att skydda våra artister och gäster och återställa förtroendet för akademin. 

Att Will Smith förbjuds från att närvara vid alla Oscarssammanhang under de kommande tio åren hindrar honom inte från att kunna nomineras till Oscars, eller till och med vinna dem under den tiden. Det finns de som vill att akademin ska ta tillbaka Smiths Oscar, men enligt Variety finns det inga lagliga medel som skulle kunna frånta honom statyetten.

Will Smith vann Oscarn för Bästa manliga huvudroll för sin prestation i "King Richard".

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL