Realitystjärnan är häktad misstänkt för våldtäkt

JUST NU: Weinstein dömd för våldtäkt och övergrepp - så länge kan straffet förlängas

Filmtopp
Uppdaterad kl. 11:36 | Publicerad 20 december 2022 kl. 08:13

Visade inga känslor i rättegångssalen

Filmproducenten Harvey Weinstein dömdes i går natt, svensk tid, för tre ytterligare fall av våldtäkt och sexuella övergrepp. Exakt dom är ännu inte fastställd.

Den notoriske filmproducenten Harvey Weinstein, 70, var fram till #MeToo-rörelsens start en av Hollywoods mäktigaste personer med sitt filmbolag MIramax. Sedan 90-talet har han legat bakom otaliga klassiker, men karriären tog ett plötsligt slut efter att flera av Hollywoods största skådespelare började vittna om sexuella övergrepp och trakasserier – däribland Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rosanna Arquette och Rose McGowan.

Den 11 mars 2020 dömdes Weinstein av New Yorks domstol till 23 års fängelse. Han själv hävdade att han var oskyldig.

44 kvinnor vittnade i ny rättegång

Sedan en tid tillbaka har en ytterligare rättegång skett i Los Angeles, där 44 kvinnor vittnat mot Harvey Weinstein som återigen menar att han är oskyldig. Under rättegång sade Weinsteins advokat följande: "Ta mitt ord för det, fem ord som summerar hela åklagarens fall", sade Alan Jackson, Weinsteins representant, "Jane Does nummer 1 och 2 ljuger" och argumenterade för att deras historier var "osannolika" och "saknar stöd". Och att "Jane Does nummer 3 och 4 hade sex i samtycke med Weinstein för att gynna sina karriärer".

Skandalen om Harvey Weinstein blir film
 Filmproducenten Harvey Weinstein. Foto: Thomas Hawk 

Döms för våldtäkt och sexuella övergrepp

I går natt, svensk tid, enades juryn i Los Angeles om flertalet punkter och Harvey Weinstein förklarades skyldig till tre fall av våldtäkt och sexuella övergrepp, däribland penetration med främmande objekt. Weinstein stod också åtalad för övergrepp på fyra ytterligare kvinnor, men på dessa åtalspunkter kunde inte juryn nå en enad dom, däremot är det möjligt att dessa omprövas vid ett senare tillfälle.

Straffet kan fördubblas

Juryns arbete är inte avslutat. Senare i dag, tisdag, skall de enas om längden på Weinsteins straff. Den före detta filmmogulen har i skrivande stund 21 år kvar att avtjäna på New York-domen, men riskerar nu att få 18-24 år adderade.

Under de senaste fem åren har över 100 kvinnor anklagat Harvey Weinstein för olika fall av våldtäkt och sexuella övergrepp. På bio visas nu dramat "She Said" om journalisterna vars grävande arbete blev starten på Weinsteins fall.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL