Tarantinos ångest över Harvey Weinstein: Borde konfronterat honom

Tarantinos ångest över Harvey Weinstein: "Borde konfronterat honom"

Filmtopp
19 november 2022 kl. 11:11

"Ville inte hantera hans patetiskhet"

Quentin Tarantino är aktuell med sin nya bok "Cinema Speculation". Under pressturnén delade han sin ångest över Harvey Weinstein.

Den världsberömde regissören och numera romanförfattaren Quentin Tarantino slog igenom stort världen över 1994 med indiemilstolpen Pulp Fiction. Den stjärntäta ensemblefilmen var inte bara regissörens andra officiella långfilm, det var också hans andra samarbete med Harvey Weinstein, filmmogulen som nu avtjänar ett 25 år långt fängelsestraff för otaliga fall av sexuella övergrepp.

Så sent som i går hade She Said – en spelfilm om journalisterna som grävde fram sanningen om Weinstein – svensk premiär med högt betyg på Filmtopp. I filmen får vi en förståelse för den tystnadskultur som tillät Harvey Weinstein att systematiskt förgripa sig på sina anställda – även filmstjärnor.

Harvey Weinstein
Filmproducenten Harvey Weinstein. Foto: Thomas Hawk

"Det var aldrig något prat om våldtäkt"

Harvey Weinstein producerade samtliga av Quentin Tarainos filmer från Reservoir Dogs (1992) till The Hateful Eight (2015). Samarbetet avbröts efter att Harvey Weinsteins beteende blev känt för allmänheten. Under en pressturné för sin nya bok Cinema Speculation gästade Tarantino HBO Max talkshow Who's Talking to Chris Wallace där han berättade om sin ångest över att aldrig ha konfronterat Harvey Weinstein, trots deras långa bekantskap. Han förtydligar dock att han inte kände till de många anklagelserna om våldtäkt:

– Jag hade aldrig hört historierna som kom ut. Jag hörde samma berättelser som alla andra. Jag önskar att jag hade pratat med Harvey om det och sagt, 'Harvey, du kan inte göra såhär'. För att säga sanningen, jag föreställde mig Mad Men-tiden där chefen jagar sekreteraren runt skrivbordet. Jag säger inte att det är ok, men det är vad jag hade hört… inom den kategorin. Det var aldrig något prat om våldtäkt eller någonting sådant.

Quentin Tarantino
Quentin Tarantino på San Diego Comic Con 2015. Foto: Gage Skidmore

Tarantinos flickvän berättade om Weinsteins övergrepp

Tarantino kommenterar även hur Harvey Weinstein tvingade skådespelerskor att ha sex med honom för att få olika roller och inte få sina karriärer förstörda:

– Jag hörde aldrig någon skådespelerska säga något sådant. Det var bara 'Sätt dig inte längst bak i en limo med honom'. Det var lätt att trycka bort sådant till en viss grad. Oavsett, jag mår dåligt. Jag mår dåligt för att jag inte hade ett samtal med honom om det.

Tarantino fortsätter: – Anledningen till att jag inte sade något till honom var för att det är ett riktigt svårt samtal att ha. Jag tyckte det var patetiskt. Jag tyckte vad han gjorde var patetiskt och jag vill inte hantera hans patetiskhet.

Tarantino avslöjade redan 2017 att hans tidigare flickvän Mira Sorvino hade berättat för honom om Weinsteins sexuella övergrepp. "Jag visste tillräckligt för att göra mer än vad gjorde", sade han då.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL