Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Netflix

Ny rättegång mot Harvey Weinstein snart slut – 44 kvinnor vittnat

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
05 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
05 december 2022

Los Angeles-juryn ska nu bestämma sig

De senaste fem veckorna har 44 kvinnor vittnat i en pågående rättegång mot den redan dömde filmmogulen Harvey Weinstein. I fredags höll åklagaren sin slutplädering och nu är det upp till juryn att enas i rättegångens utfall.

Under 90-talet blev Harvey Weinstein, 70, en av Hollywoods mäktigaste personer med sitt filmbolag MIramax, som har legat bakom hyllade titlar som Pulp Fiction (1994), Den engelske patientien (1996), Scream (1996), Good Will Hunting (1997), Shakespeare in Love (1998), Ciderhusreglerna (1999), The Others (2001), Gangs of New York (2002), Kill Bill (2003), Sin City (2005) och många, många fler – här hittar du en lista över alla Harvey Weinsteins filmprojekt.

Under 2017, i samband med MeToo-rörelsen, anmäldes Harvey Weinstein för flera sexbrott som systematiskt ska ha ägt rum under den större delen av karriären. Just nu avtjänar han ett 23-årigt fängelsestraff för fall av våldtäkt och sexuella övergrepp. Sedan 2020 har en ytterligare rättegång i Los Angeles väntat, som gång på gång har skjutits upp av olika anledningar – fram till nu.

Skandalen om Harvey Weinstein blir film
Filmproducenten Harvey Weinstein. Foto: Thomas Hawk

Försvaret menar att kvinnorna ljuger

I fredags höll åklagaren sin slutplädering efter att 44 kvinnor, under fem veckors tid, vittnat i förmån för åtta kvinnor som har anklagat Weinstein för olika sexbrott. Som det ser ut nu kan han dömas för sexbrott mot fyra av kvinnorna.

Enligt The Hollywood Reporter ska Weinsteins försvar ha sagt att kvinnorna antingen har ljugit om om händelserna eller gått med på att ha sex med Weinstein i "utbyte" mot någonting annat. Försvaret menar också att åklagarsidan har använt sig av så många vittnen, särskilt de som inte är i centrum av rättegången, eftersom fallet är "svagt".

Harvey Weinstein kan dömas ytterligare

"Ta mitt ord för det, fem ord som summerar hela åklagarens fall", sade Alan Jackson, Weinsteins representant, "Jane Does nummer 1 och 2 ljuger" och argumenterade för att deras historier var "osannolika" och "saknar stöd". Och att "Jane Does nummer 3 och 4 hade sex i samtycke med Weinstein för att gynna sina karriärer".

Nu är det upp till juryn att enas om huruvida Harvey Weinstein ska dömas för anklagelserna eller inte. Om han döms kommer hans fängelsestraff att förlängas ytterligare. Just nu visas filmen "She Said" på bio, som handlar om journalisterna som uppmärksammade Harvey Weinsteins övergrepp.

NÄSTA ARTIKEL