Storslagna scener i nya trailern till Avatar: The Way of Water

Vinterns stora biofilmer – premiärer du inte får missa

Filmtopp
Uppdaterad kl. 19:11 | Publicerad 26 november 2022 kl. 18:11

Höjdpunkterna att hålla koll på!

Det är dags att ladda upp inför vinterns stora biofilmer. Här listar vi alla stora kommande premiärer som du inte får missa.

Stora biopremiärer i december

Vinterns stora biofilmer – premiärer du inte får missa
Foto: SF Studios.

Länge leve Bonusfamiljen – 2 december

SVT:s älskade dramakomedi håller på sin femte säsong. Men istället får vi en film! I Länge leve Bonusfamiljen, som är vinterns stora biofilmer, drar gänget till ett pensionat i Dalarna för att fira nyår ihop och njuta av lugnet. Väl där går dock allting snett för Patrik och Lisa som precis fått ordning på sitt äktenskap.

Terrifier 2

Över till något helt annat. Terrifier 2 är den rakta motsatsen till Bonusfamiljen. Filmen har beskrivits som den brutalaste skräckfilmen på många år, och som fått den amerikanska biopubliken att svimma. I filmen väcks den ökände och mordiske Art the Clown till liv igen under Halloween. Hans nya måltavla är en tonårsflicka och hennes lillebror.

Vinterns stora biofilmer – premiärer du inte får missa
"Avatar: The Way of Water" är en av vinterns stora biofilmer. Foto: 20th Century Studios.

Avatar: The Way of Water – 14 december

2009 såg vi den första filmen. Nu är äntligen James Camerons uppföljare på väg. I Avatar: The Way of Water har soldaten Jake Sully slagit sig ner i Pandora och bildat familj tillsammans med Neytiri. Men deras fridfulla liv kastas snart omkull när fiender från deras förflutna kommer tillbaka för att fullfölja arbetet de en gång påbörjade.

Mästerkatten 2 – 21 december

Den djärve Mästerkatten kommer även han äntligen tillbaka i vad som är en av vinterns stora biofilmer. Efter många kaxiga äventyr inser vår hjälte att hans riskfyllda och modiga livsstil tagit ut sin rätt. Han har nu bara ett av sina nio liv kvar. Mästerkatten beger sig därför ut på en resa för att återställa sina förlorade liv, men med bara ett liv kvar måste han lära sig att både bli ödmjuk och kunna be om hjälp, i det här fallet av sin tidigare partner och fiende: Kitty Mjuktass.

På juldagen är det premiär för filmen om Sunes bångstyriga lillebror "Håkan Bråkan". Den här gången hittar han på nya hyss när han väljer att fly från sin tråkiga barnvakt. Målet är att smita därifrån och vinna årets viktigaste dataspelstävling. Det blir starten på en rad olika missförstånd där Håkan beblandas med en härjande inbrottsliga. För att besegra dem måste han använda sina kunskaper från dataspelet in i den riktiga världen. 

Håkan Bråkan – 25 december

Vinterns stora biofilmer – premiärer du inte får missa
Foto: SF Studios.

UFO Sweden – 25 december

Vinterns kanske största svenska film att ha biopremiär är Crazy Pictures nästa blockbuster, UFO Sweden. I filmen följer vi en förening som utreder övernaturliga fenomen. Det som kunnat betraktas som en lek blir däremot fullblodigt allvar när en tonårstjejen Denise plötsligt dyker upp med ett fall som inte liknar något de sett tidigare. 

Stora biopremiärer i januari

Vinterns stora biofilmer – premiärer du inte får missa
Foto: SF Studios.

A Man Called Otto – 13 januari

Nästa året kickar igång med en amerikansk remake på En man som heter Ove med superstjärnan Tom Hanks i huvudrollen som tidigare spelats av Rolf Lassgård. Filmen är producerad av SF Studios, vilket gör den till en av de största svenska produktionerna någonsin.

Babylon – 27 januari

Filmskaparen Damien Chazelle var endast 31 år gammal när har kammade hem en Oscar för Bästa regi för musikalfilmen La La Land (2016). Innan den uppnådde han stora framgångar med trummisdramat Whiplash. Den här gången är det inte musiken som han ska hänföras oss med, utan istället stumfilmen. I Babylon ser vi stora stjärnor som Brad Pitt och Margot Robbie

Stora biopremiärer i februari

The Fabelmans – 3 februari

Vinterns stora biofilmer – premiärer du inte får missa
Foto: Disney.

Ant-Man and the Wasp: Quantumania

I början på nästa år är det premiär för den tredje filmen om Ant-Man, i vilken Paul RuddEvangeline Lily och Michael Douglas alla återvänder. Tillsammans med Hank Pym och Janet van Dyne utforskar vår huvudkaraktär Scott Lang den så kallade ”Quantum Realm”, vilket för dem bortom gränsen för vad de trodde var möjligt.

Kungen – 24 februari

Bland vinterns stora biofilmer hittar vi här något riktigt speciellt. För första gången någonsin får vi en dokumentär om en svensk kung som spelats in om och med honom under tiden han levt. Under två år uppvaktade filmregissören Karin af Klintberg hovets informationsavdelning. Till slut fick hon som första journalist någonsin ett ja. Filmen Kungen är resultatet av den unika möjligheten att på nära håll få följa kung Carl XVI Gustaf i hans liv och arbete.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL