Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Viaplay släpper dokumentär om Natascha Kampusch

Viaplay släpper dokumentär om Natascha Kampusch

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
24 januari 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
24 januari 2022

Premiär 24:e februari

I Viaplays nya dokumentär berättar Natascha Kampusch om hur det var att leva i fångenskap och chocken hon fick när hon lyckades rymma som 18-åring.

Natasha Kampusch kidnappades som tioåring och hölls inlåst i 8,5 år. I Viaplays nya dokumentär Natascha Kampusch – A Lifetime in Prison berättar den österrikiska kvinnan öppet om hur det var att leva i fångenskap. Och om den chock hon fick när hon lyckades rymma som 18-åring, långt ifrån fick det glada mottagande från allmänheten som hon hade förväntat sig.

Under de senaste 15 åren har hon fått kämpa mot smygande blickar och nedlåtande kommentarer från omgivningen. För 33-åriga Natascha Kampusch är det viktigt att fokusera på den skuld som lätt läggs på offren, och det gör hon i detta helt nya danskproducerade Viaplay Original.

"Jag möttes av hat och distans"

Natascha Kampusch – A Lifetime in Prison
Foto: Viaplay.

Många minns säkert den tragiska historien om den tioåriga österrikiska flickan Natascha Kampusch, som 1998 kidnappades på öppen gata. De följande 3096 dagarna hölls hon fången i en mörk källare på fem kvadratmeter, där hon var utsvulten och blev misshandlad. 2006 lyckades Natascha Kampusch fly från sin kidnappare Wolfgang Přiklopil, som därefter tog sitt liv.

I Natascha Kampusch – A Lifetime in Prison berättar hon om den fruktansvärda händelsen. Men trots att hon rymde från källaren för 15 år sedan har hon sällan känt sig fri efteråt.

– Jag förväntade mig att komma ut i en värld av förståelse, men i stället möttes jag av hat och distans. Det har varit väldigt obehagligt och jag har ofta inte haft möjligheten att röra mig fritt utan att bli attackerad. Konspirationsteorier om att jag själv varit ansvarig för min kidnappning har jag fått leva med och det är något som påverkar mig mycket. Därför är jag glad att jag i Viaplay-dokumentären kan berätta min historia och på så sätt fokusera på victim blaming. Jag hoppas att jag också kan hjälpa andra som utsatts för något liknande att möta en mer förstående press och allmänhet än vad jag har gjort, säger Natascha Kampusch.

"Natascha Kampusch – A Lifetime in Prison" består av tre delar och har världspremiär den 24:e februari på Viaplay.

MER LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL