Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Viaplay gör thrillerserier på Emelie Schepps bok om Jana Berzelius

Viaplay gör thrillerserier på Emelie Schepps bok om Jana Berzelius

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
22 november 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
22 november 2022

Felix Herngren står för regi

Thrillerserien "Jana - Märkta för livet" blir Viaplays nästa stora satsning och är skapad och regisserad av film- och serieveteranerna Felix Herngren och Henrik Björn.

Jana - Märkta för livet baseras på den första boken i författaren Emelie Schepps bästsäljande serie om åklagaren och före detta barnsoldaten, Jana Berzelius. Serien i sex delar produceras av FLX och spelas in under hösten i Norrköping och Stockholm.

– Jag är otroligt hedrad och lycklig över att mina böcker om Jana Berzelius ska bli TV-serie på Viaplay. Det är ett privilegium att få arbeta med Felix Herngren och Henrik Björn. FLX har dessutom gjort ett strålande jobb med castingen och jag längtar till att se resultatet, säger författaren Emelie Schepp.

Detta handlar Jana - Märkta för livet om

När en högt uppsatt chef för Migrationsverket hittas mördad i sitt hem är listan på misstänkta lång. Som assisterande åklagare kliver Jana Berzelius in för att delta i utredningen. Hon är ung och briljant men kämpar mot fruktansvärda mardrömmar - något som hon alltid har fått höra är en följd av hennes barndom som flykting från ett krigshärjat land. När kroppen efter den misstänkte hittas känner Jana igen något på hans ärrade kropp. Ju längre in i utredningen hon kommer, desto mer inser hon att det har med henne själv att göra och hon tvingas nu gräva i sin egen förträngda barndom och för att förstå sitt förflutna måste hon hitta mördaren - innan polisen gör det.

– Emelie Schepp har skapat en helt unik värld i Norrköping kring huvudkaraktären Jana Berzelius. Böckerna är sprängfyllda av intressanta karaktärer och nagelbitande historier som det har varit otroligt lustfyllt att få sätta tänderna i. Våra uttryck som serieskapare har smälts samman under en fantastiskt rolig och kreativ process. Resultatet är ett mustigt spänningsdrama som vi hoppas både roar och berör, säger Felix Herngren och Henrik Björn, regissörer för serien.

Emelie Schepps
Emelie Schepps. Foto: Thron Ullberg 

Årets deckarförfattare tre år i rad

Jana - Märkta för livet baseras på Emelie Schepps första bok i bokserien om Jana Berzelius som lanserades 2013. Emelie Schepp utsågs till Årets Deckarförfattare tre år i rad - 2016, 2017 och 2018 - och hennes böcker har i dag översatts till en lång rad språk som sålts i över tre miljoner exemplar.

– Viaplay fortsätter att satsa stort och brett på innehåll av otroligt skickliga författare. Vi älskar historier som berör och Emelie Schepps succéböcker om Jana Berzelius är inget undantag. Att även få ha med tunga namn såsom Felix Herngren och Henrik Björn på resan är otroligt kul. Vi tror mycket på denna serie som kommer locka både gamla och nya fans runt om i Sverige och utomlands. Jag längtar efter att få se de första bilderna från inspelningen, säger Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på Viaplay Group.

"Jana - Märkta för livet" beräknas ha premiär på Viaplay under hösten 2023.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL