Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Nya Ronja Rövardotter – de spelar alla karaktärer

EXKLUSIVT: Följ med bakom kulisserna på nya Ronja Rövardotter

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
18 november 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
18 november 2022

Filmtopp gör nedslag på inspelningen i Litauen

Just nu pågår inspelningen av Viaplays storsatsning "Ronja Rövardotter". Filmtopp åker till Litauen för att intervjua, ta bilder och bjuda er läsare på en filmad tur på set.

Historien om Ronja Rövardotter är en av Astrid Lindgrens mest älskade, både som i bokformat men även i filmens värld. Snart har det gått fyrtio år sedan Tage Danielson förtrollade oss med sin älskade filmatisering och nästa år är det premiär för en påkostad TV-serieversion för Viaplay.

Inspelningen sker både i Sverige och i Litauen och håller på till sommaren nästa år. Det är med andra ord ett mycket ambitiöst projekt som streamingtjänsten har tagit sig an och när vi får frågan om att besöka inspelningen utanför den litauiska staden Kaunas, tvekar vi inte en sekund.

Ronja Rövardotter
Filmtopp på inspelningen av "Ronja Rövardotter". Foto: Axel Diedrichs/Filmtopp Media.

Christopher Wagelin är på gott humör

På plats är även några av seriens stora stjärnnamn, däribland Christopher Wagelin som har axlat rollen som Ronjas pappa Mattis från folkkära Börje Ahlstedt, men också några namn som vi ännu inte får avslöja.

Det är tydligt att Christopher är på gott humör. Han skämtar om att han tidigare har fått ta över Ahlsteds roll i teateruppsättningen av Fanny & Alexander och vi skojar tillbaka om att redan har blivit typecastad.

EXKLUSIVT: se bilder från inspelningen av nya Ronja Rövardotter
Christopher Wagelin som Mattis. Foto: Axel Diedrichs/Filmtopp Media.

Filmtopps chefredaktör sätts i stupstocken

Setet vi besöker är milt sagt imponerande. Med enorm detaljrikedom har man återskapat en medeltida och mer eller mindre helt fungerade by. Här finns en smedja, en marknad, ett repslag, en torgklocka, bostäder, boskap och ja, givetvis en stupstock, som Filmtopps Eric Diedrichs snabbt låses fast i – ordning och reda, trots allt.

Ronja Rövardotter
Filmtopps chefredaktör sätts i stupstocken. Foto: Axel Diedrichs/Filmtopp Media.

Exklusiv guidad rundtur på inspelningen av Ronja Rövardotter

Efter att vi intervjuat några av seriens stjärnor (exklusiva intervjuer släpps längre fram) fick Filmtopp en guidad tur på set av Johan "Proppen" Hedman, som är setets art director.

Med stor passion visar han oss runt i den uppbyggda byn och berättar om alla fantastiska detaljer vi omges av.

Fler bilder från nya Ronja Rövardotter

Ronja Rövardotter
Camila Bejarano Wahlgren gör sig redo för tagning. Foto: Axel Diedrichs/Filmtopp Media.
Ronja Rövardotter
Foto: Axel Diedrichs/Filmtopp Media.
Ronja Rövardotter
Foto: Axel Diedrichs/Filmtopp Media.
Ronja Rövardotter
Foto: Axel Diedrichs/Filmtopp Media.
Ronja Rövardotter
Foto: Axel Diedrichs/Filmtopp Media.

Om nya Ronja Rövardotter

Serien följer en ung flicka, som föds in i ett gäng rövare i en medeltida skandinavisk borg, och hennes äventyr. När Ronja växer upp upptäcker hon att den omgivande skogen kan vara en magisk, och i bland farlig, plats fylld av märkliga varelser. Men när Ronja träffar den unge pojken Birk från ett rivaliserande gäng, är det början på en mörk familjefejd, samtidigt som en ökänd fogde anländer för att rensa skogen på rövare en gång för alla. Ronja och Birk flyr in i skogen för att försöka överleva på egen hand.

– Ronjas självförtroende och komplexitet gör henne till en av mina absoluta favoritkaraktärer. Den här klassiska berättelsen om en stark och självständig flicka har alltid varit före sin tid, och dess underliggande teman om vänskap, närhet till naturen och ifrågasättande av sina egna fördomar är så relevanta än i dag, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på Viaplay Group.

Med det tackar vi Viaplay för inspelningsbesöket av nya Ronja Rövardotter. Fler reportage kommer längre fram med intervjuer med seriens stora stjärnor.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL