Stockholm Bloodbath – Allt om Viaplays nya supersatsning

Stockholm Bloodbath – Allt om Viaplays nya supersatsning

  • Viaplay
Filmtopp
21 november 2022 kl. 09:11

Närmare 100 svenskar avrättades på två dagar

Mikael Håfströms "Stockholm Bloodbath" är Viaplays nästa storfilm. Nu har den stjärnspäckade rollistan avslöjats tillsammans med flera produktionsbilder.

Stockholms blodbad är en av Sveriges historiskt sett viktigaste, mest omskrivna och brutala händelser. Det hela utspelar sig år 1520 då en grupp av svenska aristokrater konspirerar för att störta den danska kungen Kristian II, av svenskar kallad Kristian Tyrann. När den danske kungen får reda på adelsmännens planer, beger han sig till Stockholm för att sätta stopp för de svenska rebellernas uppror, under ledning av riksföreståndaren Sten Sture.

Adam Pålsson i Stockholm Bloodbath
Adam Pålsson spelar Sten Sture i "Stockholm Bloodbath". Foto: Dušan Martinček/Viaplay

I regi av Mikael Håfström, som tidigare har gett oss favoriter som Oscarsnominerade Ondskan (2003), Stephen King-rysaren 1408 (2007) och den isande thrillern Quick (2019) skildras nu det fruktansvärda blodbadet i en internationell satsning från Viaplay.

Alba August i Stockholm Bloodbath
Alba August som Freja Eriksson i "Stockholm Bloodbath". Foto: Kristóf Galgóczi Németh/Viaplay

Svenska och internationella stjärnor i Stockholms Bloodbath

I ett pressmeddelande gick i dag Viaplay ut med sin stjärntäta skådespelarlista. Bland de internationella namnen finner vi Sophie Cookson (Kingsman: The Golden Circle), Claes Bang (The Square), Emily Beecham (Cruella), Mikkel Boe Følsgaard (Kastanjemannen), Wilf Scolding (Game of Thrones), Kate Ashfield (Shaun of the Dead), Jakob Oftebro (Hamilton), Thomas Chaanhing (Wheel of Time) och Ulrich Thomsen (Trom), som kommer att spela mot våra inhemska stjärnor Adam Pålsson,  Matias Varela och Alba August.

Sophie Cookson
Sophie Cookson som Anne Eriksson i "Stockholm Bloodbath". Foto: Martin Mlaka/Viaplay

– Jag är helt överlycklig över att vara en del av Stockholm Bloodbath med regissör Mikael Håfström vid rodret tillsammans med en briljant cast. Jag har aldrig läst något liknande förut; ett starkt historiskt drama med en kärna av mörk humor, säger Sophie Cookson.

Claes Bang i "Stockholm Bloodbath"
Claes Bang som Kristian Tyrann i "Stockholm Bloodbath". Foto: Kristóf Galgóczi Németh/Viaplay

"Ett mörkt kapitel i Danmarks och Sveriges ömsesidiga historia"

Den danske, Guldbaggenominerade stjärnan Claes Bang kommer att spela Kristian Tyrann. På sätt och vis känns det naturligt sett till att vi nyligen såg honom spela en oberäknelig kunglighet i Robert Eggers medeltidsdrama The Northman.

– År 1520 avrättade den danske kungen Kristian II nästan 100 svenskar under två dagar i centrala Stockholm, efter att ha lovat dem amnesti. Stockholms blodbad är ett mycket mörkt kapitel i Danmarks och Sveriges ömsesidiga historia. Så vitt jag vet har ingen dramatisering om detta hittills gjorts. Allt med det här projektet tilltalade mig, Loes manus, de andra skådespelarna, så det var verkligen en självklarhet för mig att göra detta. Även om det för mig innebar att ta mig an rollen som Kristian II, som en av de mest hatade personerna i skandinavisk historia, säger Claes Bang.

Matias Varela
Matias Varela som Kardinal Francisco De La Roca i "Stockholm Bloodbath". Foto: Dušan Martinček/Viaplay

Inspelningen pågår i Tjeckien

Stockholm Bloodbath produceras av Viaplay Studios och filmen samproduceras med Nordisk Film. Inspelningarna pågår just nu i Ungern och Tjeckien. Filmen har premiär på Viaplay under 2024. Regissör är Mikael Håfström (Ondskan, 1408, Ritualen, Quick, Leva livet). Stockholm Bloodbath är skriven av Erlend Loe (Quick) och samskriven av Nora LandsrødHelena Danielsson (Hilma) producerar för Viaplay Studios. Exekutiva producenter på Viaplay är Tomas Axelsson och Oskar Arulf.

Stockholm Bloodbath
Mikael Håfström bakom kameran. Foto: Kristóf Galgóczi Németh/Viaplay

– Denna berättelse är ett tydligt bevis på när verklighet är mer häpnadsväckande än fiction. Det är otroligt smickrande att denna starka internationella cast ser samma storhet och spänning i Mikaels tolkning som vi gör, säger Filippa Wallestam, EVP & Chief Content Officer på Viaplay Group.

Stockholm Bloodbath
Wilf Scolding som Johan Natt & Dag. Foto: Dušan Martinček/Viaplay

Rollerna skådespelarna spelar:

Sophie Cookson - Anne Eriksson 
Claes Bang - King Kristian II
Emily Beecham - Kristina Gyllenstierna 
Alba August - Freja Eriksson
Adam Pålsson - Sten Sture
Jakob Oftebro - Gustaf Trolle
Mikkel Boe Følsgaard - Didrick Slagheck
Matias Varela - Kardinal Francisco De La Roca
Wilf Scolding - Johan Natt & Dag
Ulrich Thomsen - Hemming Gadh
Thomas Chaanhing - Sylvestre 
Kate Ashfield - Birgitta

Stockholm Bloodbath
Jakob Oftebro som Gustaf Trolle. Foto: Kristóf Galgóczi Németh/Viaplay

"Stockholm Bloodbath" har premiär på Viaplay under 2024. Filmtopp håller dig uppdaterad så fort vi vet mera.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL