Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Viaplay gör serie om hedersmordet på Fadime Sahindal

Viaplay gör serie om hedersmordet på Fadime Sahindal

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
31 mars 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
31 mars 2021

Fadime blir Viaplays nästa originalserie.

År 2002 sköts Fadime Sahindal till döds av sin far – en tragedi som blev omtalad på flera håll runt om i världen. I ett pressmeddelande meddelar NENT Group att de gör händelsen till en Viaplay Originalserie på sex delar.

Bild på Fadime Sahindal
Fadime Sahindal.

När Fadime Sahindal år 2002 mördades av sin pappa i ett så kallat hedersmord, väckte det stor uppståndelse. NENT Group meddelar nu att de planerar att lansera en serie under 2022, som kretsar kring händelserna. Till sin hjälp har man anlitat en expertpanel som ska bidra med expertis kring hederskultur.

MER LÄSNING: Ny säsong av Heder på Viaplay – se teasern här!

Nordic Entertainment Group (NENT Group), Nordens ledande streamingföretag, har lanserat den svenska dramaserien ‘Fadime’ som sitt nästa Viaplay Original. Serien i sex delar berättar den tragiska och verkliga historien om Fadime Sahindal, som 2002 sköts till döds av sin egen far i ett omtalat ‘hedersmord’ som skakade Sverige och världen. ‘Fadime’ har premiär exklusivt på NENT Groups streamingtjänst Viaplay under 2022.

Fadime Sahindal var 26 år gammal när hon dödades i Uppsala efter att hon, enligt sin pappa, brutit mot familjens hederskod genom att ha en pojkvän och att prata offentligt om kvinnors rättigheter. Hennes syster vittnade mot pappan i rätten när han dömdes för mord.

Dramaserien Fadime baseras på boken Du ska dö av Ulf Broberg och Fadimes advokat Leif Ericksson och skildrar de fem sista åren i Fadimes liv. Inspelningarna påbörjas i sommar, och stöds av en panel, bestående av 12 experter med djupgående kunskap om hedersrelaterade ämnen.

Filippa Wallestam, NENT Group Chief Content Officer: “Att berätta Fadime Sahindals hjärtskärande historia blir ett av våra viktigaste projekt hittills. Tjugo år senare framstår den här modiga unga kvinnan som en förebild för många. Vi kommer ha stöd av en expertpanel vid varje steg i produktionen när vi nu tar denna känslofyllda, komplexa och högst relevanta serie till en ny generation av tittare på alla Viaplaymarknader.”

Leif Ericksson, Fadime Sahindals advokat: ”Mitt arbete som försvarsadvokat innebär att jag ser många tragedier. Rättegångarna med Fadime och den senare rättegången om mordet är det enskilda mål som gripit mig allra djupast. Jag tänker ofta på Fadime, jag besöker fortfarande regelbundet hennes grav. Hon har något väsentligt att lära oss, och jag är tacksam över att få möjlighet att vara en del i det här viktiga projektet.”

Fadime produceras av Storyfire (NENT Groups ‘Catwalk’).

MER LÄSNING: Serietips på Viaplay – Här är guldkornen!

"Fadime" blir en i raden av många nya originalproduktioner från Viaplay. Enbart under 2021 avser NENT Group släppa minst 40 stycken originalproduktioner.

NÄSTA ARTIKEL