Kaoset på Viaplay – massuppsägning på gång

VD:n avslöjar att man försöker sälja Viaplay: ”Vi är ledsna”

  • Viaplay
Axel Diedrichs
Uppdaterad kl. 12:12 | Publicerad 16 december 2023 kl. 11:12

Företagets existens på spel

Viaplays VD Jørgen Madsen Lindemann flaggar för att Viaplay kan gå i graven om man inte lyckas vända på det mycket ansträngd ekonomiska läget.

Sedan Viaplay noterade ett lavinartat ras på börsen i somras har bolaget ännu inte hämtat upp sig. Tvärtom fortsätter det att vara en rejäl kräftgång och nu tvingas man att hitta finansiellt kapital för att undvika att lösas upp. VD:n Jørgen Madsen Lindeman ber om ursäkt till bolagets aktieägare och menar att man gör allt man kan för att rädda situationen. 

Under året har Viaplays värde på börsen rasat med sammanlagt 96 procent och nu står bolagets existens på spel. När rapporten för det tredje kvartalet, som sköts upp flera gånger, väl kom in så visade man upp en rörelseförlust på 321 miljoner kronor.

I en intervju med Aktiespararna berättar Jørgen Madsen Lindeman, nyligen tillsatt VD på Viaplay, att man försöker få till en rekapitalisering med investeringar utifrån på fyra miljarder kronor. Det rör sig om att sälja stora aktieandelar och få till ett utländskt majoritetsägande av franska Canal+ och tjeckiska PPF, som då skulle kontrollera omkring två tredjedelar av koncernens aktier.

– Om vi inte får rekapitaliseringen på plats kan vi inte betala våra åtaganden på lång sikt och företaget skulle då som en konsekvens kunna komma att upphöra att existera, säger han. 

Den 10 januari ska nyemissioner beslutas som kommer att bli avgörande för att rädda upp Viaplay. Lindeman ber om ursäkt till aktieägarna menar att man nu gör allt man kan för att värdet inte ska försvinna helt och hållet om bolaget skulle gå i konkurs.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL