Viaplays dystra kvartalsrspport släppt – efter tre missade deadlines

Viaplays dystra kvartalsrspport släppt – efter tre missade deadlines

  • Viaplay
Eric Diedrichs
01 december 2023 kl. 06:12

Efter många om och men har Viaplay Groups delårsrapport för tredje kvartalet publicerats. Rörelseresultatet ligger på över 500 miljoner kronor minus.

Efter ett hårt år av ekonomiska bakslag har Viaplay gått från att vara norra Europas största och mest ambitiösa streamingtjänst till att stå för det största börsaset på över 20 år och sälja originaloroduktioner till sina konkurrenter

I går skulle Viaplays delårsrapport för tredje kvartalet publiceras, det gjorde den inte. Detta trots att streamingjätten redan skjutit upp den vid upprepade tillfällen. Det första datumet var satt redan till den 24 oktober. Trots detta har bolagets A-aktier återhämtat sig något (+6,67%) under veckans gång.

Sämre resultat än väntat utanför Norden

I dag, kl. 06:30, blev rapporten offentliggjord. I den framkommer miljardbelopp i förluster. Totalt har Viaplay Group gått minus 7 413 miljoner kronor under årets första 9 månader.

– Våra icke-kärnverksamheter i Baltikum, Polen och Storbritannien har fortsatt att prestera sämre än väntat, men bättre än motsvarande period föregående år som ett resultat av de kostnadsbesparingar som genomförts, skriver Jørgen Madsen Lindemann, VD och Koncernchef för Viaplay, i rapporten.

Högre förluster för helåret

Lindemann skriver också att "högre framtida förluster" kan komma att rapporteras för helåret. Detta eftersom en rad "tidigare planerade kommersiella initiativ" inte har kunnat påbörjas som planerat "till följd av att vi nu lämnar dessa marknader". Utöver att lämna Storbritannien kommer Viaplay att lämna Baltikum och Polen sommaren 2025.

Avslutningsvis hälsar VD:n följande: "Vi förstår den nuvarande situationen och ser framtidspotentialen hos vår verksamhet, våra produkter och vår personal. I dessa utmanande tider är det fantastiskt att se energin, entusiasmen och företagsamheten hos våra team. Vi har mycket att uppnå tillsammans, och den föreslagna rekapitaliseringen är nödvändig för att skapa förutsättningar för en mycket mer hållbar framtid, där vårt fokus och våra resurser riktas mot de marknader där vi kan konkurrera långsiktigt och där våra produkter är relevanta, populära och genererar god avkastning."

Sammanfattning av tredje kvartalet

  • 7% organisk försäljningstillväxt för koncernen med rapporterad nettoomsättning om 4 536 miljoner kronor.
  • 17% organisk försäljningstillväxt för Viaplay som nu står för 52% av nettoomsättningen.
  • Rörelseresultat före intressebolag och jämförelsestörande poster uppgick till -321 miljoner kronor.
  • Jämförelsestörande poster uppgick till -253 miljoner kronor och bestod främst av kostnader för omstruktureringsprogrammet.
  • Rapporterat rörelseresultat uppgick till -538 miljoner kronor inklusive 36 (71) miljoner kronor i resultat från intressebolag.
  • Periodens resultat uppgick till -693 miljoner kronor, och resultat per aktie till -8,85 kr.

Filmtopp håller dig uppdaterad.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL