Viaplays ekonomiska superkris – allt som händer

Viaplays ekonomiska superkris – allt som händer

  • Viaplay
Filmtopp
Uppdaterad kl. 19:14 | Publicerad 05 juni 2023 kl. 10:52

Fritt fall på börsen

Den 5 juni är en skoningslös dag för den svenska streamingjätten Viaplay. Börsen står i fritt fall samtidigt som den nuvarande VD:n avgår med omedelbar verkan. Här är allt som händer i Viaplay-krisen.

Viaplays ekonomiska superkris
Viaplays aktiekurva de senaste tre månaderna. Foto: Skärmdump från Nordnet.

Viaplays kraftiga börsras

Efter en tid av uppgång på börsen faller nu Viaplay fritt. Medan Avanza ligger nere framkommer det på Nordnet att streamingtjänsten rasat med närmare 60 procent. Det är en nedgång på totalt 64,24 procent de senaste tre månaderna. De senaste tre år ligger resultatet på -69,96 procent.

I fredags var Viaplays aktier värderade till 225,4 kronor, i skrivande stund är den nere på 93,3 kronor och då har en viss återhämtning skett sedan bottennoteringen på 91,1 kronor kl. 09.26.

Detta fick aktien att rasa

Filmtopp har tidigare kunnat rapportera om viss turbulens hos Viaplays aktier. Den 25 oktober störtdök Viaplay på börsen och föll då med nästan 30 procent. Detta efter att bolaget skrev ner sin tillväxtprognos från 20 till 10 procent.

Även denna gången justerade Viaplay Group ned målen och i samband med detta tillsattes även en ny VD. Enligt Viaplay är nedskrivningen en följd av "en tilltagande försämring på de marknader där bolaget verkar och att genomförandet av bolagets kostnadsbesparingsprogram har tagit längre tid än förväntat."

Bland målen som skrevs ner ser vi att koncernens organiska försäljningstillväxt sänktes från 24-26 procent till 16-17,5 procent. Likaså uppskattas en större förlust i rörelseresultatet på både den Nordiska och internationella marknaden.

Viaplay tappar användare

I dag skickade även abonnemangstjänsten Anyfin ut ett meddelande om att Viaplay är en av de streamingtjänster som har sagts upp snabbast via Anyfin. Enligt dem har Viaplay stått för 9,4 procent av alla uppsägningar i appen. Den enda streamingtjänsten som har sagts upp mer frekvent är HBO Max med 10,3 procent.

Anders Jensen Knutson
Anders Jensen avgår som VD. Foto: Pressbild

Anders Jensen avgår som VD

Efter bolagets negativa siffror väljer nu Anders Jensen att avgå som VD för Viaplay Group, han säger följande i ett pressmeddelande:

“Det har varit ett privilegium och en ära att få vara med om att utveckla Viaplay Group till det framåtlutade och framtidsfokuserade företag som det är idag. Jag är fortsatt övertygad om bolagets goda framtidsutsikter. Men givet nuvarande utmaningar bedömer jag att bolaget är bäst betjänt av att jag lämnar och jag har därför beslutat att göra det. Jag önskar företaget och teamet det allra bästa i framtiden.”

Jörgen Masen Lindermann
Jørgen Madsen Lindermann. Foto: Pressbild

Jørgen Madsen Lindemann tar över rollen

Det är också klart att Jørgen Madsen Lindemann, som tidigare har varit VD för MTG – tidigare moderbolag till Viaplay Group – kommer att ta över VD-posten på Viaplay Group:

“Jag känner Viaplay Group väl och har naturligtvis följt bolagets resa på nära håll under åren och jag ser positivt på den potential som finns i Koncernen. Jag ser fram emot möjligheten att vara med och leda Viaplay Group genom dessa utmanande tider och leverera på nästa fas av dess utveckling.” säger Lindemann i ett pressmeddelande.

Hur det ekonomiska bakslaget kommer att påverka Viaplays planerade produktioner återstår att se.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL