Premiär för Marie Antionette på Viaplay

Premiär för Marie Antoinette-serien på Viaplay

  • Viaplay
Filmtopp
09 januari 2023 kl. 16:01

Bekanta dig med den mytomspunna drottningen

I dag är det premiär för "Marie Antoinette" på Viaplay – en dramaserie om Frankrikes unga drottning, som mötte ett tragiskt öde under franska revolutionen.

Man behöver inte vara särskilt historieintresserad för att ha talats om Marie Antoinette – den unga franska drottningen som mötte sitt öde under den franska revolutionen 1793.

Under åren har hennes berättelse berättats många gånger, kanske allra mest uppmärksammat i Sofia Coppolas Marie Antoinette från 2006 med Kirsten Dunst i titelrollen. I filmen läggs det mer fokus på känslan av att vara ung och vilsen i en värld av överflöd, omgiven av en make som mer är intresserad av i princip allt annat än att hjälpa till med den stora plikten att avla en tronarvinge.

Marie Antoinette
Emilia Schüle i "Marie Antoinette". Foto: BBC

Detta handlar Marie Anoinette om

I dag är det premiär för en TV-serie om drottningen, som likt Coppolas film har fått titeln Marie Antoinette. Här tar historien sin början när hon knappt 14 år gammal lämnar Österrike för att gifta sig med Frankrikes kronprins. Nu måste hon lära sig det franska hovets regler och bekämpa rykten som hotar henne.

I serien spelas Marie Antoinette av Emilia Schüle som under fjolåret sågs i Netflixfilmen Parfymören. Till skillnad från Parfymören har Marie Antoinette fått avsevärt bättre kritik, med det nuvarande snittet 7,2/10 på IMDb.

Serien består av åtta stycken avsnitt på 52 minuter vardera.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL