Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Mikael Håfström gör filmen Stockholms Blodbad

Mikael Håfström gör filmen Stockholms Blodbad

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
10 februari 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
10 februari 2022

Görs tillsammans med producent bakom "Quick" och "Hilma"

En av Sveriges mest omskrivna historiska händelser, "Stockholms Blodbad", blir nästa originalfilm när Viaplay satsar vidare på nordisk film för sin internationella publik. Inspelningen är planerad att starta hösten 2022.

Viaplays kommande film Stockholms Blodbad täcker en av Sveriges mest omskrivna historiska händelser. Den tar avstamp i de makabra händelserna i Stockholm år 1520, regisseras av den Oscarsnominerade regissören Mikael Håfström (Ondskan, 1408, Ritualen, Quick, Leva livet och kommande sci-fi thrillern Slingshot)

– Manusförfattaren Erlend Loe har skrivit en riktig bladvändare. För mig är det den perfekta grunden för en kvinnodriven, stilistiskt knivskarp hämndhistoria, mot den blodiga bakgrunden av Stockholm på 1520-talet, säger Mikael Håfström. 

Norden må vara ett litet hörn av Europa men likväl hemvisten för en mängd otroliga historier. Därför satsar Viaplay på nordisk film för en internationell publik. Syftet är att berätta om nordiska personer och händelser, mer eller mindre kända, som har satt avtryck över hela världen.

Skildrar ett hänsynslöst makt-och intrigspel

Två engelskspråkiga, nordiska filmer ska lanseras per år och filmen Hilma av Lasse Hallström blir först ut i satsningen. Där efter kommer Stockholms blodbad. Filmen utspelar sig år 1520 i ett splittrat samhälle. En grupp av svenska aristokrater vill ut ur det skandinaviska Kalmarförbundet och konspirerar för att störta den danska kungen Kristian II – som i sin tur är på väg till Stockholm för att sätta stopp för Sten Sture och de svenska rebellernas uppror.

Samtidigt, i en annan del av Sverige, får vi följa Anne Eriksson och hennes fostersyster Freja som söker hämnd på de männen som mördade deras familj på Annes bröllopsdag. De båda dras in i ett hänsynslöst makt- och intrigspel, som senare kulminerar i en tre dagar lång massavrättning ledd av Kristian II. Händelsen blir senare känd under namnet Stockholms Blodbad.

Stockholms Blodbad planeras att ha premiär på Viaplay under 2023. Mikael Håfström är regissör, norska Erlend Loe (Kamikaze) är manusförfattare med Nora Landsrød som medförfattare och filmen produceras av Viaplay Studiosmed Helena Danielsson (Hilma, Quick) som producent. Filmen är samproducerad av Lone Korslund för Nordisk Film.

MER LÄSNING:

Viaplay lanserades nyligen i USA och har som ambition att finnas på 16 marknader – före slutet av 2023. Med nordisk film för en internationell publik, stärker Nordic Entertainment Group sin ambition att bli Europas främsta streamingbolag.

NÄSTA ARTIKEL