Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Zebrarummet

Höstens nya serier och filmer Viaplay 2021

  • Viaplay
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
19 augusti 2021
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
19 augusti 2021

En bred och stor repertoar

I dag presenterade NENT Group vad som komma skall på Viaplay, Viafree och TV3. Filmtopp var på plats för att ta del av bolagets imponerande höstsatsning.

På A Stage i Stockholm samlades svensk press för att ta del av NENT Groups höstpresentation och möta några av programmens (samt enda långfilms) stjärnor. Vad som presenterades var en lovande blandning av kriminalare, dramer, reality och dokumentärer.

– Hatten av för Viaplay, jag är så glad över över att få vara med i detta mystiska drama med skådespelare som Alexander Karim och Anna Friel. Jag är mycket stolt, berättade Peter Stormare i ett videoklipp om den kommande thrillerserien The Box.

The Box är inspelad på Cirkus i Stockholm och är en av Viaplays internationella satsningar för året. Men i den internationella potten kommer vi också att få ta del av en ny säsong av norska Wisting och danska Förhöret, tillsammans med lite annat smått och gott.

På kriminalfronten dyker det också upp en ny säsong av Leif GW Perssons Det som göms i snö, där Robert Gustafsson återvänder i sin Kristallenbelönade roll som Peter Wendell.

Men det är inte bara kriminalare och spänning som står på menyn. Det är tydligt att NENT Group tror starkt på höstens långfilm Suedi, en komedi om kulturkrockar med stora delar av Lyrrogänget. I centrum står en ung man från förorten som snubblar över en väska med pengar i skogen. Han börjar leva sin drömmars Svenssonliv (randiga strumpor och allt) men får snart veta att alla sedlar blir ogiltiga om två veckor – panik!

Zebrarummet och vågade Threesome

Innan Suedi kommer vi att få ta del av Zebrarummet – en hybrid mellan ungdomsserie, spänningsdrama och en gnutta American Psycho, allt på en internatskola. Serien består av åtta delar pch baseras på en idé av Henrik Schyffert, som också har en bärande biroll.

– Jag har alltid varit fascinerad av det där, säger Schyffert när jag frågar om hans förhållande till internatskolor, det är nog därför man tittar på akvarier, för där kan man stoppa ner de vackraste och farligaste fiskarna. Det är tråkigt att stoppa ner huvudet i Mälaren även om det finns mycket fiskar där med. Internatskolorna är liksom en exklusiv flärdfull värld. Sen tror jag också att det är kul när det går dåligt för de rika. Det är därför man tittar på Kardashians där de bölar och slåss, det är mysigt. Fan vad rik hon är och ändå mår hon dåligt, det är någon slags tillfredsställelse i det.

Zebrarummet utspelas på den fiktiva internatskolan Tuna Kvarn där samhällets absoluta toppelit fostras. En dag hittas en elev död och en utredning inleds. Jag har sett fyra avsnitt och kan utlova frodigt med pennalism och skruvade riter. I huvudrollerna ser vi bland andra Valter Skarsgård och Alva Bratt.

– Jag filmade både Eagles och Zebrarummet samtidigt, säger Alva när jag frågar henne om hur det var att gå från en fiktiv skolgång till en annan, men jag var också så trygg med min karaktär i Eagles att jag kunde fokusera på min roll som Caroline i den här serien. Det var absolut en utmaning och det tog ett tag att hitta rollen.

Det mest vågade inslaget i höstkatalogen är tveklöst Threesome om ett ungt par som kilat stadigt i sju år, men efter en blöt natt slutar upp i en trekant. När dimman lägger sig dagen efter börjar svartsjuka att gro. Jag kan inte minnas när jag senast såg en varningstext för explicit innehåll hos en streamingtjänst, men Threesome gör faktiskt skäl för en sådan. Av det jag sett känns den brutalt ärlig, ruggigt välspelad och lika gripande – hoppas att detta blir en riktig snackis!

– Innan vi filmade var jag nervös för att det skulle bli konstig stämning eller konstiga blickar och kommentarer från de i teamet som inte var skådespelare, men alla var så respektfulla, säger ena huvudrollsinnehavaren Matilda Källström om de intima scenerna.

Hon fortsätter: – Men när man sitter hemma och tittar på dem så ser de så äkta ut, jag har fortfarande lite svårt att se dem. Samtidigt är jag väldigt stolt över detta eftersom jag tycker att man inte har sett kvinnlig lust iscensättas på det här sättet tidigare.

Reality och dokumentärer

NENT Groups höstpresentation 2021
Antonija Mandir, Laila Bagge och Dr. Mouna presenterar "Svenska powerkvinnor". Foto: Filmtopp.

Givetvis bäddas det också för en del reality. Utöver TV-klassiker som Lyxfällan har Camilla Läckberg, Laila Bagge, Kristina ”Keyyo” Petrushina, Antonija Mandir och Mouna ”Doktor Mouna” Esmaeilzadeh snickrat ihop Svenska powerkvinnor som följer de framstående, men väldigt olika entreprenörerna.

Värt att namna är också streamingaktörens upptrappade dokumentärsatsning. Utöver att Peter Jihde återvänder med sin hyllade serie På gränsen släpps exempelvis The Prize of Silence, som tar upp de sexuella övergrepp som skakade om en hel kulturvärld och nästan krossade Svenska Akademien.

– Det känns alltid viktigt att beröra relevanta ämnen som vi gör i bland annat Furia och Prize of Silence. Men efter de utmanande Covid-åren är jag extra stolt över att även kunna erbjuda våra tittare mer lättsam underhållning som Svenska Powerkvinnor, Threesome och inte minst långfilmssatsningen Suedi vilket i stort sett fick mig att skratta från början till slut, säger Filippa Wallenstam, EVP och Chief Content Officer på Nordic Entertainment Group.

Att det blir en höst med mycket gott, ser knappast ut att vara någon överdrift. För mer läsning, spana in vår lista med de bästa serierna på Viaplay!

NÄSTA ARTIKEL