Guldtransporten – norsk storfilm av Viaplay

Guldtransporten – norsk storfilm av Viaplay

  • Viaplay
Filmtopp
11 november 2021 kl. 09:11

Premiär nästa år

Viaplays första norska långfilm Guldtransporten berättar historien om norrmännen som var tvungna att stjäla Norges guld innan nazisterna fick tag i det.

Jon Øigarden, Sven Nordin och Axel Bøyum spelar i den historiska filmen Guldtransporten som har premiär på Viaplay i slutet av 2022.

9 april 1940 ockuperar tyska soldater Norge. I huvudstaden har tyskarna tre mål: Kungen, regeringen och de norska guldreserverna.

Viaplays originalproduktion Guldtransporten är en film om ett ovanligt gäng motståndshjältar som i hemlighet räddade de norska guldreserverna från tyska soldater och deras bombplan.

MER LÄSNING:

Jon Øigarden (Exit) spelar riksdagssekreteraren Fredrik Haslund som utsågs att leda den farliga expeditionen. Under några kaotiska timmar på ockupationsdagen satte han ihop ett gäng slumpmässigt utvalda människor som inte hade någon militärutbildning: sjuksköterskan Nini, banktjänstemän, lastbilschaufförer och den tidens kanske största norska kändis – poeten Nordahl Grieg. De alla gav sig ut på en riskfylld resa som blev helt avgörande för Norge som nation.

"Guldtransporten är Norsk film som vi aldrig sett den förut"

De följande två månaderna var 50 ton guld på en rikstäckande resa. Från Oslo via Hamar till Lillehammer, vidare till Dombås och Åndalsnes, och därifrån till Molde och vidare till Tromsø, innan guldet till slut kunde segla ut säkert med de allierade som vakter.


– Jag gillade rollen direkt. Här har du en man som inte på något sätt är en traditionell krigshjälte. Han är inte den tuffaste i klassen, han är en helt vanlig partisekreterare som tar sig an en enorm uppgift: att rädda det norska guldet från världens största militärmakt. Guldtransporten har en väldigt intressant balans mellan tyngd och lätthet, och den håller spänningen hela vägen, säger Jon Øigarden.

Viaplays nya huvudperson utlovar en "popcornvärdig" krigsfilm:

– Många krigsfilmer blir väldigt allvarliga och skildrar fruktansvärda mänskliga tragedier. Guldtransporten sticker ut i genren som en rolig och underhållande film med glimten i ögat. Tittarna ska kunna äta popcorn och bli underhållna från första sekund, säger Øigarden.

MER LÄSNING:

Förutom Jon Øigarden har även Sven Nordin (Wisting) och Axel Bøyum (Delete Me) bekräftats för storfilmen, som är regisserad av Børning-regissören Hallvard Bræin.

– Det här är norsk film som vi aldrig sett den förut. Historiska filmer har ofta en global dragningskraft och jag är övertygad om att Guldtransporten kommer att hitta en stor publik även utanför Norge. NENT Group kommer aldrig att sluta leta efter de bästa historierna och de bästa historieberättarna, och detta ambitiösa projekt är perfekt för att bli vår första norska långfilm. Det är bara att njuta, det här blir guld, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på NENT Group.

Inspelningen av "Guldtransporten" startar i början av 2022 och filmen förväntas ha premiär på Viaplay mot slutet av 2022.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL