Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fästningen – ny thrillerserie av Viaplay

Fästningen – ny thrillerserie av Viaplay

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
05 maj 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
05 maj 2022

Slutet samhälle får sota när virus sprids

Viaplays nya thrillerserie Fästningen sprids en dödlig sjukdom i ett isolerat Norge. På rollistan ser vi Exit-stjärnan Tobias Santelmann.

Vad händer om vi skär av alla band till världen runt om oss? Det är en av frågorna Fästningen utforskar i Viaplays nya, dystopiska thrillerserie som utspelar sig år 2037. En enorm mur skiljer Norge från omvärlden och självförsörjande norrmän lever skyddade och privilegierade liv i det nordiska paradiset. Men när en dödlig sjukdom bryter ut inser invånarna snabbt att de är instängda bakom samma mur som skulle skydda dem.

Fästningen bygger på en idé och manus från Rådebank-författaren Linn-Jeanethe Kyed och thrillerförfattaren John Kåre Råke (Bølgen, Skjelvet).

Tobias Santelmann (Den som dräper, Exit, Kon-Tiki) spelar en av huvudrollerna som den karismatiske premiärministern Grieg Amund Heyerdahl. Han är ansvarig för att ha övertygat den norska befolkningen om att isolera sig från omvärlden tio år tidigare, ett val som kommer att visa sig bli ödesdigert.

– Jag tror att i den situation som världen befinner sig i idag så är Fästningen obehagligt aktuell. Min karaktär, statsminister Heyerdahl, är en man med en tydlig vision för Norge, en ledare som tror på sina idéer även när landet är mitt i en enorm kris, säger Tobias Santelmann.

Fästningen regisseras av Cecilie Mosli (Mammon, Heimebane) och Mikkel Brænne Sandemose (Lykkeland, Ragnarok). Santelmann har jobbat med Mosli tidigare, och har haft en önskan om att jobba med henne igen:

– Cecilie är en otroligt begåvad, generös och engagerad regissör. Det är hon som har regisserat det mesta som har med min karaktär att göra.

I centrum av berättelsen hittar vi också forskaren Esther Winter, spelad av Selome Emnetu (Occupied, I död och lust). Som ansvarig för landets livsmedelsförsörjning är hon den första som misstänker att något är allvarligt fel. Den brittiske skådespelaren Russell Tovey (Years and Years) har även han en central roll i Fästningen.

Vill slå internationellt

Viaplays dramachef i Norge, Tanya Nanette Badendyck, menar att produktionen har allt som krävs för att lyckas både i Norge och internationellt:

Fästningen skildrar ett dystopiskt samhälle, och även om seriens handling utspelar sig 15 år framåt så känns den både nära och aktuell idag. Jag är säker på att denna unika och originella seriekommer att nå en väldigt bred publik, säger Badendyck.

Inspelningarna av thrillerserien pågår just nu i Bergen och beräknas att visas på Viaplay under 2023.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL