Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Då kommer serien Sveriges mest hatade kvinna

Då kommer serien om Sveriges mest hatade kvinna

  • Viaplay
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
16 december 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
16 december 2021

Alla avsnitt släpps samtidigt under början på 2022

Fick Johanna Möller, 46, en rättvis rättegång? Eller dömdes hon på lösa grunder till livstids fängelse för mord och mordförsök på sina föräldrar? I Viaplays nya dokumentärserie "Johanna Möller – Sveriges mest hatade kvinna" granskas polisutredningen och domarna mot Möller, där det finns flera uppseendeväckande frågetecken.

– Den här dokumentären handlar inte om huruvida Johanna Möller är skyldig till mord eller inte, den ställer frågor om rättssäkerheten i Sverige och alla misstänktas rätt till en dom baserad på en gediget utförd utredning. Är hon verkligen korrekt dömd? När vi gick igenom förundersökningen reagerade vi på ett antal brister som vi inte kunde förklara på annat sätt än att man tidigt bestämt sig för att Johanna Möller var den skyldiga, säger Catarina Lundbäck, exekutiv producent för serien på Alaska Film & TV.

I augusti 2016 larmas polisen till en enslig sommarstuga utanför Arboga, där Johanna Möllers pappa hittas mördad, och hennes mamma svårt skadad. På samma plats hittades Möllers make mystiskt drunknad ett år tidigare. När Johanna Möller och hennes 20-åriga pojkvän Mohammad Rajabi grips på Arlanda blir det starten på en av vår tids mest intensiva mediabevakningar.

MER LÄSNING:

Fram till domen i augusti 2017 kommer Johanna Möller själv att bidra till det stora mediaintresset genom sitt eget agerande, både under utredningens gång såväl som i sitt förflutna. Redan när hon släpps ur häktet ett par dagar efter gripandet gör hon en tv-intervju om mordet på en bensinmack. I de otaliga polisförhören ändrar hon sina historier ett stort antal gånger och det blir nästan omöjligt att avgöra vad som är sant eller falskt. Exempelvis påstår hon att hon prostituterat sig, något hon sen tar tillbaka.

Andra komprometterande uppgifter är exempelvis livförsäkringen som hon hade köpt i sin makes namn, och hade bråttom att få utbetald efter hans död, eller bilderna där hon påstås ha sex med ensamkommande flyktingpojkar som är i beroendeställning till Möller, som driver familjehem. Vecka efter vecka publiceras nya historier om Möller, och snart bildas en mosaik av en manipulativ och iskall kvinna, ett monster som konsumerar människorna i sin omgivning.

Om hur bilden kan ha påverkat hennes möjligheter att få rättvis prövning

– Kriminaldokumentärer är ett viktigt fokus för Viaplay och inom det området ingår det även att ställa obekväma frågor om rättssäkerheten i vårt samhälle. Alla kan vi mer eller mindre om Johanna Möllers historia, men den här dokumentärserien fokuserar på själva utredningen bakom hennes dom. Det gedigna detaljarbete som gjorts hittar luckor i utredningen och sår tvivel om hon fick rätt dom. För mig väcker den också frågor om alla som var inblandade i det här tragiska fallet verkligen har fått sin dom, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på NENT Group.

I den tredelade dokumentärserien "Johanna Möller – Sveriges mest hatade kvinna" granskas såväl polistutredningen som domarna mot Möller. Dokumentärserien tar även hjälp av flera av landets främsta rättsexperter, däribland legendariske mordutredaren Bosse Åström, kriminalteknikern Sonny Björk, och advokaten Marko Tuhkanen som specialiserat sig på rättsfall med brister i domarna. I serien deltar även polisens spaningsledare i Arbogafallet, såväl som åklagaren som fick Möller dömd. 

Alla avsnitt har premiär 13 januari på Viaplay.

NÄSTA ARTIKEL