Är Moa Gammels Tack för senast Sveriges Love Actually?

Är Moa Gammels Tack för senast Sveriges Love Actually?

  • Viaplay
Emil Oscar Rasmussen
29 november 2022 kl. 16:11

Har vi fått en ny svensk julklassiker?

Viaplays originalfilm "Tack för senast" går upp på utvalda biografer den 30 november och hittar till streamingtjänsten på annandag jul – och det finns förhoppningar om att den ska bli värd att återbesöka även under kommande jular.

Moa Gammels romantiska komedi Tack för senast är årets stora högtidssatsning av Viaplay. Filmen utspelar sig helt och hållet under just högtider och festligheter och kretsar kring den 37-åriga sjuksköterskan Klara (Lisa Carlehed), som känner att hon trampar vatten i livet. Medan hennes vänner träffar sina kärlekar, skaffar barn och flyttar till hus, står Klaras liv mer eller mindre still. Kontrasterna mellan hennes och vännernas liv blir som tydligast under högtiderna som de alltid firar tillsammans. Frågan är om Klara kommer att vara den eviga singeln för alltid, eller om det finns hopp om kärlek även för henne?

Tack för senast har biopremiär den 30 november och Viaplay-premiär den 26 december, och det finns förhoppningar om att filmen ska bli en publik- och tittarsuccé. Filmtopp fick chansen att vara på plats under galapremiären för Tack för senast i Stockholm, där de höga förhoppningarna artikulerades. Då presenterades en vision för filmen att den likt en film som Love Actually ska bli någonting man återvänder till varje jul.

Tack för senast galapremiär
Från galapremiären av Tack för senast. Foto: Sofie Landgren/Filmtopp.

Om filmen kommer bli en jultradition i svenska hem eller ej återstår att se, men det finns en hel del som talar till dess fördel. Tack för senast har dels en tydlig struktur, uppdelad i nio kapitel som alla utspelar sig under högtider och festligheter, men är samtidigt tillräckligt komplex för att inte upplevas som om den följer en mall. Utgångspunkten av en vänskapskrets som möts i samband med högtider gör dessutom att det finns gott om saker att relatera till för tittaren.

Addera till det en skopa 90-talsnostalgi, drama och romantik så har filmen alla ingredienser som behövs för att skapa en succé.

Filmtopps recensent är en som ser potential i Tack för senast och beskriver den bland annat som "en charmig och underhållande film som är mer än godkänd och håller för lite mysig tittning hela vägen till eftertexterna". Förhoppningarna om att det ska bli en "svensk Love Actually" kan med andra ord vara befogade.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL