Nya Ronja Rövardotter – de spelar alla karaktärer

Alla nya skådespelare i Ronja Rövardotter serien

 • Viaplay
Filmtopp
Uppdaterad 28 mars 2024 kl. 13:45 | Publicerad 06 december 2022 kl. 07:00

Stjärnorna i Viaplays stora satsning

I dag presenterar Filmtopp alla nya skådespelare i nya "Ronja Rövardotter", serien som har premiär på Viaplay under 2023.

Viaplay arbetar nu för fullt med inspelningen av deras efterlängtade filmatisering på Astrid Lindgrens klassiker, som ska bestå av hela tolv avsnitt. Vi känner redan till ett gäng av de som kommer att medverka i serien, och väldigt snart blir listan med alla nya skådespelare i Ronja Rövardotter 2023 komplett.

När streamingtjänsten väcker den otroliga berättelsen till liv gör de det med enorma resurser i samtliga led – från manus till produktion. Medan Bron-skaparen Hans Rosenfeldt skriver manus är Lisa James Larsson (Victoria) med och regisserar. Likaså förväntas den visuella effekter som bryter upp ny mark för svenska produktioner. Nedan får du en en känsla för hur rejält hantverket är i serien är. Klippet är inspelat under Filmtopps rundtur från inspelningen strax utanför Kaunas i Litauen:

Uppdatering: I dag, den 6 november 2023 meddelar Viaplay att de stoppar Ronja Rövardotter serien som är deras mest efterlängtade produktion. De kan heller inte ge besked om dess framtid – ifall den kommer att läggas ut på streamingtjänsten eller hitta ett annat hem.

Alla nya skådespelare som är klara för serien Ronja Rövardotter 2023 

Vi känner sedan tidigare till flera av de medverkande skådespelarna i serien. Titelkaraktären Ronja spelas av den unga begåvningen Kerstin Linden som vi även ser i årets julkalender. Birk spelas av en annan stigande barnskådespelare i Jack Bergenholtz Henriksson

– Det känns otroligt stort att få vara med och göra en sådan här superkänd äventyrsserie, säger Jack i ett pressmeddelande.

Vidare vet vi att Christopher Wagelin spelar Ronjas pappa Mattis och att Sverrir Gudnason gör rollen som Birks pappa Borka. Likaså medverkar Krista Kosonen som Ronjas mamma Lovis och Maria Nohra som Birks mamma Undis.

Johan Ulveson är Skalle-Per
Johan Ulveson. Foto: Viaplay.

Johan Ulveson spelar Skalle-Per

Den kultförklarade karaktären Skalle-Per som tidigare spelats av Allan Edwall har nu fått sin efterträdare: Johan Ulveson, som just nu är bioaktuell med nya Bonusfamiljen-filmen. 

– Det är väldigt kul, säger Johan Ulveson till Filmtopp.

Hur var det att besöka inspelningen för första gången?

– Jag var ganska nervös innan. Att jobba med mycket kostym är ju speciellt. Det är på något sätt en annan person du har på dig själv. Men nu har jag kommit in i det och det känns både roligt och lustfyllt. 

Mer läsning:

Pernilla August i Ronja Rövardotter
Foto: Axel Diedrichs / Filmtopp Media.

Pernilla August spelar Borgmästaren Valdir i nya Ronja Rövardotter

Nu kan vi meddela att storstjärnan Pernilla August är en av alla nya skådespelare i serien Ronja Rövardotter 2023. 

– Valdir försöker se till så att invånarna har det bra i byn. Det är fattigt här eftersom att rövarna tar köpmännens och handelsmännens varor. Hon är på de svagas sida, säger Pernilla August till Filmtopp. 

Se hela vår intervju med Pernilla på plats i Litauen där delar av inspelningen ägt rum.

Alla nya skådespelare i Ronja Rövardotter
Foto: Axel Diedrichs / Filmtopp Media.

Bonusfamiljen-stjärnan Vera Vitali spelar Cappa

Seriens nästa tunga tillskott är Vera Vitali, som likt Johan Ulveson är aktuell med Länge leve Bonusfamiljen. Här kommer hon dock att spela en hårdare karaktär i Cappa än mamman Lisa:

– Jag spelar en fogde som Valdir har kallat in för att ta fast rövarna. Då måste man vara rustad för att klara det jobbet, säger Vera Vitali till Filmtopp.

Har du testat stupstocken i byn ännu?

– Nej, men jag har satt folk i den nu när vi har filmat. 

Ja, du ser ju själv att Vera är i ett annat slag här än vi är vana vid att se henne. Här ser du vår fulla intervju med henne.

Bland de övriga skådespelarna på rollistan hittar vi Per Lasson (Sturkas), Mattias Silvell (Joen), David Wiberg (Jutis), Lancelot Ncube (Tjegge), Omid Khansari (Fjosok), Björn Elgerd (Tjorm), Nils Kärnekull (Lill-Klippen), Linus Eklund Adolphson (Pelje), Isa Aouifia (Turre), John Alexander Eriksson (Knotas) och Kim Kold (Labbas).

Nu är listan med alla nya skådespelare i Ronja Rövardotter komplett. Filmtopp låter dig veta ifall ytterligare begåvningar kommer att presenteras längre fram. Serien har premiär på Viaplay i slutet av nästa år.

Se också Filmtopps intervju med Christopher Wagelin som spelar Ronjas pappa Mattis. 

Alla skådespelare i nya Ronja-serien:

 • Kristin Linden – Ronja
 • Jack Bergenholtz Henriksson – Birk
 • Christopher Wagelin – Mattis
 • Krista Kosonen – Lovis
 • Sverrir Gudnason – Borka
 • Maria Nohra – Undis
 • Johan Ulveson – Skalle-Per
 • Pernilla August – Valdir
 • Vera Vitali – Cappa
 • Lim Kold – Labbas
 • Joakim Nätterqvist – Björn
 • Per Lasson – Sturkas
 •  Björn Elgerd – Tjorm
 • Fredrik Alfredsson – Dockas
 • Isa Aouifia – Turre
 • David Wiberg – Jutis
 • Logi Tulinius – Ulv

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL