Johan Ulveson är Skalle-Per i nya Ronja Rövardotter: "i mitt livs form"

Johan Ulveson är Skalle-Per i nya Ronja Rövardotter: "i mitt livs form"

  • Viaplay
Axel Diedrichs
Uppdaterad 28 september 2023 kl. 06:09 | Publicerad 06 december 2022 kl. 08:12

Exklusiv intervju med stjärnan om hedersuppdraget

Nu kan vi meddela att Johan Ulveson spelar Skalle-Per i Viaplays nya serie "Ronja Rövardotter". Filmtopp har pratat med skådespelaren om hur det känns att ha fått den ärorika rollen.

Nästa år får publiken äntligen se Viaplays stora satsning på Ronja Rövardotter, en påkostad serie som spelas in på flera ställen i Sverige och Europa. Medan vi tidigare fått veta vilka skådespelare som är knutna till flera nyckelroller har det hållits hemligt om vem som ska spela den legendariske karaktären Skalle-Per, som vi tidigare sett gestaltas av Allan Edwall i filmen från 1984.

Nu kan vi meddela dig att att det är ingen mindre än Johan Ulveson som spelar Skalle-Per i serien Ronja Rövardotter.

– Det är väldigt kul, säger han i en intervju med Filmtopp.

Johan Ulveson är Skalle-Per i nya Ronja Rövardotter: "i mitt livs form"
Johan Ulveson som Skalle-Per. Foto: Viaplay.

Vad gick igenom ditt huvud när du fick förfrågan om att spela Skalle-Per?

– Jag blev väldigt glad. Just då tänkte jag mycket på originalet och filmen. Jag hade bilder ifrån den och Astrid Lindgrens roman, men kom inte riktigt ihåg hur den var. Jag tänkte först, "hur fan ska jag göra det här?". 

Hur tar man sig an en så pass ikonisk karaktär?

– Jag tänker inte i såna termer att den är ikonisk, det kanske man gör innan arbetet drar i gång och senare när det ska tas emot. Men annars så tänker jag som med vilken annan roll som helst, att man försöker förstå karaktären och dess roll i berättelsen. Skalle-Per är ju en slags narr-figur vid ett hov som består av Mattis rövare. Hans funktion är att vara lite av en sanningssägare och säga sånt som ingen annan rövare vågar. 

Johan Ulveson är Skalle-Per i nya Ronja Rövardotter: "i mitt livs form"
Foto: Viaplay.

"Det finns en enorm vilja att berätta den här historien"

Johan är laddad inför uppgiften att ta sig an Skalle-Per, och han verkar inte grubbla allt för mycket över hur han ska sätta sin egen prägel på karaktären som är så starkt förknippad med Allan Edwalls prestation i filmen:

– I den här berättelsen, vad som händer och i replikerna så uppstår det en karaktär. Det är lite svårt att säga precis hur det går till, men det handlar mycket om intuition och att lyssna på regissören. I mitt fall Lisa James Larsson som är den av regissörerna jag jobbat med hittills. Man får ta in vad de har för vision och förväntningar, och sen är det mycket som händer av sig självt.

Hur var det att besöka inspelningen för första gången?

– Jag var ganska nervös innan. Att jobba med mycket kostym är ju speciellt. Det är på något sätt en annan person du har på dig själv. Men nu har jag kommit in i det och det känns både roligt och lustfyllt. 

Vad ser du mest fram emot att publiken ska få se?

– Många känner till historien men i och med att det är en TV-serie på tolv avsnitt så finns det ett större utrymme att berätta mer om alla de här personerna. Jag har sett några bilder som de visat och det blir ju otroligt vackert och snyggt. Allting känns som ett stabilt hantverk. Och det finns en enorm vilja från alla håll att berätta den här historien, det känner man verkligen på plats. Det genomsyrar hela arbetet.

Johan Ulveson är Skalle-Per i nya Ronja Rövardotter: "i mitt livs form"
Foto: Viaplay.

"Man sugs in i miljön och det blir oerhört förtrollande"

Ytterst få fiktiva verk har en lika gjuten plats inom svensk kultur som det om Ronja Rövardotter. Johan försöker bena ut vad det är som gör berättelsen till en odödlig klassiker: 

– Den är en modernisering av gamla sagor och de har ju överlevt i många hundra år, och uppstått i olika former. Ordet "ikonisk" kan man ju verkligen använda om grundhistorien, den är ganska enkel men tål att berättas hur många gånger som helst. Ronja Rövardotter handlar ju mycket om att bli vuxen och själv ta ansvar i livet. Att lära sig vad man behöver vara rädd för, men också vad man inte ska frukta. 

Vad var det första du gjorde som Skalle-Per?

– Då går jag i en källargång nedanför borgen och berättar för Ronja som då är liten, kanske fem, sex år, om de gamla fängelsehålorna. Då säger jag att man fortfarande kan höra de stackarna som satt här sucka och beklaga sig, vilket då gör henne rädd. Det var väldigt fint. Man sugs in i miljön och det blir något oerhört förtrollande med alltihopa. 

Johan Ulveson är Skalle-Per i nya Ronja Rövardotter: "i mitt livs form"
Foto: Viaplay.

"Jag är med i vad som helst, bara de gör de här historierna"

Johan är märkbart glad och stolt över att få spela Skalle-Per i Viaplays "Ronja Rövardotter". Men om tillfälle ges ser han sig gärna i fler Astrid Lindgren-produktioner framöver: 

– Det är jättesvårt att säga vilken, men jag tycker verkligen att man borde göra Mio min Mio med dagens teknik. Jag är med i vad som helst bara de gör de här historierna. 

Det låter som att Astrid Lindgren betyder mycket för dig?

– Jag är sextioåtta år gammal men även min barndom var i jättehög grad påverkad av henne. Saltkråkan betydde otroligt mycket för mig när jag var liten. Jag minns när jag var magsjuk en gång men vägrade att inte se det, så jag satt och kräktes i en hink framför TV:n. Jag har läst Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta för mina barn. 

Vad tänker de om att du ska få göra "Ronja Rövardotter" nu då?

– De tycker så klart att det är kul. Sen har jag inte pratat så mycket om det ännu, och sedan fungerar jag på det sättet att jag brukar hålla ifrån mig arbetet lite. 

Men hur har det varit att gå runt på stan bärandes på den superhemliga nyheten om att du ska spela Skalle-Per?

 Det är skönt att allting är offentligt nu så att jag slipper vara så otydlig inför folk med vad det är jag håller på med. Jag har mest sagt att jag ska på en inspelning i Kungälv och göra någon medeltida grej...

Förutom "Ronja Rövardotter" är Johan även aktuell med "Länge leve Bonusfamiljen", och han gjorde nyligen succéerna "Älska mig" och "Det som göms i snö". På frågan om Johan är i sitt livs form svarar han: 

– Ja. Jag är kanske inte ung och hungrig, men jag känner mig i skaplig form. Det är väldigt roligt att jag fortfarande får jobba och får alla dessa erbjudanden. Det är jag oerhört tacksam för. 

Vi tackar Johan för pratstunden och önskar honom lycka till med framtiden. Nya "Ronja Rövardotter" har förväntad premiär på Viaplay under slutet av 2023.

NÄSTA ARTIKEL