Nya Ronja Rövardotter – de spelar alla karaktärer

EXTRA: Viaplay stoppar Ronja Rövardotter-serien

Eric Diedrichs
Uppdaterad 07 november 2023 kl. 12:11 | Publicerad 06 november 2023 kl. 08:11

"Vet inte vilka dramatitlar som kommer att visas nästa år"

I dag går Viaplay ut med att de sätter flera av sina stora serier på paus. En av de som stoppas är efterlängtade "Ronja Rövardotter".

Snabbversion
  • Viaplays ger beskedet att de lägger Ronja Rövardotter-serien på is.
  • Framtiden osäker för serien – om den fortfarande kommer att lanseras på Viaplay.
  • Fler Viaplay-titlar hamnar nu i limbo.
  • Filmtopps besök på inspelningen av "Ronja".

Krisen hos Viaplay har det skrivits spaltmeter om. Inte bara stod de för det största raset på Stockholmsbörsen sedan millennieskiftet, de har också fått varsla stora delar av sin personalstyrka. Nu kommer Viaplay med ett nytt besked som vittnar om att krisen är långt ifrån över.

Alla de som har väntat på Viaplays Astrid Lindgren-filmatisering "Ronja, som baseras på berättelsen om Ronja Rövardotter, får tålmodigt fortsätta att göra så. Trots en ovanligt lång inspelningsperiod väljer nu streamingtjänsten att flytta på vad som skulle ha varit deras stora vinterpremiär.

"Vi har justerat vår innehållsstrategi något med fler satsningar på icke-manusbaserat innehåll samt köpta serier och filmer. Det innebär att vi framåt inte kommer att ha samma täta frekvens av egna dramapremiärer som tidigare men vi kommer definitivt att fortsätta visa dramatitlar. Nu närmast är vi till exempel stolta över dramaserien Börje med premiär den 19 november på Viaplay och TV3", skriver Susanne Nylén, presschef på Viaplay till Filmtopp.

Christopher Wagelin som Mattis
Christopher Wagelin spelar Mattis i "Ronja"-serien. Foto: Filmtopp Int.

Framtiden osäker på Ronja-serien

Något nytt premiärdatum för Ronja finns inte i dagsläget. Det är inte heller klart om TV-serien, som hade bland andra Sverrir Gudnason, Johan UlvesonVera Vitali och Pernilla August på rollistan, kommer att lanseras hos Viaplay.

– Ledningen har varit öppen med att de ser över samarbeten med andra aktörer och försäljningar, säger Susanne Nylén, presschef på Viaplay, till TT.

Ronja Rövardotter inspelning
Från inspelningen i Litauen. Foto: Filmtopp Int.

Fler Viaplay-titlar i limbo

Utöver Ronja är framtiden ännu inte utstakad för flera andra kommande satsningar. Exempelvis är det oklart om eller när Leva life, med Hanna Ardehn, kommer att släppas på streamingtjänsten. Vi har inte heller hört någonting om Felix Herngren-produktionen Jana – märkta för livet. Gällande andra produktioners status får vi be om att hålla dig uppdaterad så fort vi hör något.

Utöver Börje, som alltså släpps nu i November, finns inga närmare besked om hur det blir med Viaplays egna serier:

"Övriga dramatitlar har vi inga närmare besked kring just nu då planen inte helt är satt för 2024," säger Susanne Nylén till Filmtopp.

Filmtopp har kunnat bekräfta att Mikael Håfströms "Stockholm Bloodbath" kommer att släppas på Viaplay.

Filmtopp besökte inspelningsplatsen

Redan under hösten 2022 var Filmtopp på plats utanför Kaunas, Litauen för att övervaka inspelningen av Ronja. I samband med detta publicerade vi en bildspecial och en guidad tur bakom kulisserna på det imponerande set som byggts upp. Filmtopp pratade även med flera av seriens stjärnor.

– Det känns väldigt spännande att vara en del av detta projekt. Att som skådespelare få gå in i Ronja Rövardotters värld är en ynnest och en spännande utmaning. Rollen jag spelar skiljer sig från allt jag gjort tidigare och jag känner full tillit för teamet bakom och framför kameran, sade Vera Vitali till Filmtopp.

Filmtopp håller dig uppdaterad om vad som händer med "Ronja" och resterande originalproduktioner från Viaplay.

NÄSTA ARTIKEL