Vi bad AI fixa det hatade Lost-slutet – här är resultatet

Vi bad AI fixa det hatade Lost-slutet – här är resultatet

Filmtopp
03 maj 2023 kl. 14:05

6 alternativa slut på Lost – som alla hade älskat?

Slutet på "Lost" har varit en snackis sedan serien gick i mål för snart 15 år sedan. Även om det är många som försvarar seriens avslutande kapitel finns det också en stor skara som fullständigt avskydde avslutningen. Kanske kan dessa upprörda fans få vad de verkligen vill ha i den här artikeln – här är sex alternativa Lost-slut som AI har tagit fram åt oss.

Lost
Foto: ABC.

Vi vet, vi vet, det här konceptet med att låta ChatGPT generera fnissigt content för klick är redan söndertjatat vid det här laget – men vi kan helt enkelt inte hålla oss! När vi såg att både den ena och den andra sajten där ute har låtit AI skapa alternativa slut till Game of Thrones var vi tvungna att se om vi kunde skriva om historien även för andra serier med kontroversiella slut.

Den här gången föll valet på vattendelaren Lost, som fick ta emot en hel del kritik till följd av sitt slut 2010, som kom efter sex långa, framgångsrika säsonger. Många tittare tyckte att besluten som fattades när serien skulle avrundas saknade samma kreativitet och överraskningsförmåga som tidigare säsonger. Andra tyckte att karaktären Jack (Matthew Fox) tog över i alldeles för hög uträckning. Ytterligare en skara tyckte att det fortfarande fanns alldeles för många obesvarade frågor när eftertexterna väl började rulla. Oavsett anledning, så var det många som blev besvikna på hur det här kulturella fenomenet från skaparna J.J. Abrams, Jeffrey Lieber och Damon Lindelof slutade.

Frågan är bara om det finns något alternativt slut som dessa kritiker faktiskt hade varit nöjda med?

6 alternativa slut på tv-serien Lost – skapade av AI

Med vår artificiella skribent ChatGPT så nära till hands tänkte vi att vi skulle kunna tillfredsställa alla som hoppades på ett annat typ av slut. AI:n har hjälpt oss att skapa en handfull alternativa seriefinaler för dem som drömde om något annat än det som serverades.

Ville du ett lyckligare slut? Det ordnar vi. Ett mörkare slut? Det löser vi också. Mer komplicerat? Okej, då. Meta? Check. Oväntat? Självklart.

Vi började med att efterfråga ett slut som skulle kunna tilltala så många som möjligt, men personligen tycker jag att de riktiga guldklimparna kommer i slutet av artikeln...

Det mjäkiga people pleaser-slutet av Lost.
Foto: ABC.

1. Det alternativa slutet på Lost som så många som möjligt hade älskat – slutet utan edge

Efter en intensiv kamp mot Ön och dess utmaningar hittar de överlevande en hemlig underrättelsebas som ligger gömd på ön. De upptäcker att basen tillhör en okänd regering som har planerat att använda Ön som en plats för att utveckla och testa farliga vapen.

De överlevande får veta att regeringen har för avsikt att använda ett experimentellt vapen på ön för att avsluta alla livsformer på den och göra den till en död zon. De överlevande bestämmer sig för att arbeta tillsammans för att förstöra vapnet och rädda både sig själva och ön.

Efter många farliga uppdrag och nästan omöjliga hinder lyckas de överlevande slutligen förstöra vapnet och avslöjar regeringens planer för världen. De överlevande blir hjältar och hedras av regeringar runt om i världen för att ha räddat ön och hindrat ett globalt hot.

Serien slutar med de överlevande som lämnar ön och återvänder till sina liv, där de känner sig stärkta och inspirerade av det som de har upplevt på ön. De har blivit vänner för livet och lovar att hålla kontakten och fortsätta att kämpa för det som är rätt i världen.

Snabbanalys och betyg: Jag vet inte, det här känns som ett på gränsen till desperat försök att göra så många som möjligt nöjda, utan att ens lyckas skapa en logisk koppling till resten av serien. Det görs några tappra försök med oväntade vändningar och det upplyftande slutet hade gjort många glada, men det blir ett blygsamt betyg för den här alternativa Lost-avslutningen.

Blygsamt betyg till people pleaser-slutet av Lost

Det alternativa, lyckliga slutet på Lost.
Och så levde de lyckliga i alla sina dagar... Foto: ABC.

2. Det alternativa slutet på Lost som är så LYCKLIGT som bara möjligt – deus ex machina-lösningen

Efter att ha kämpat i flera år för att överleva på Ön och mot dess mysterier, upptäcker de överlevande en dag en båt som seglar mot dem. Det visar sig att båten tillhör en räddningsgrupp som har letat efter dem i flera år. De överlevande blir överlyckliga och tacksamma över att äntligen ha blivit räddade.

Räddningsgruppen tar dem tillbaka till civilisationen, där de får återförenas med sina nära och kära. De överlevande inser snabbt hur mycket de har saknat sina familjer och vänner och är tacksamma över att få en andra chans till livet.

Efter att ha återvänt till sina vanliga liv och läkt från sina fysiska och emotionella sår från Ön, bestämmer de överlevande sig för att hålla kontakten och träffas regelbundet. De bildar en stark vänskap och lovar att alltid finnas där för varandra.

Serien slutar med de överlevande som sitter på en strand tillsammans och ser solnedgången. De pratar om allt de har gått igenom, men också om framtiden och vad som väntar dem. De skrattar och delar kramar, och en känsla av lycka och tacksamhet sprider sig genom dem alla.

Snabbanalys och betyg: Ja, vad ska man säga? Lyckligt är det onekligen. Den tårdrypande sista scenen på en strand i solnedgången, gemenskapen och lärdomarna är ju verkligen allt som efterfrågades i den här prompten. Men (och det är ett stort men) deus ex machina-lösningen att en båt bara dyker upp och räddar dem? Nej, det är väldigt dramaturgiskt haltande och otillfredsställande.

Tre av fem i betyg

Det mörka slutet på Lost...
Nu blir det deppigt... Foto: ABC.

3. Det alternativa slutet på Lost som är så TRAGISKT som bara möjligt – magiskt nattsvart

Efter flera år på ön och många förluster, upptäcker de överlevande till slut att det finns en mystisk portal som kan ta dem tillbaka till civilisationen. Men när de försöker använda portalen upptäcker de att det enda sättet att aktivera den är genom att offra någon av de överlevande.

Efter långa diskussioner och konflikter beslutar de sig för att offra en person för att ta sig ur ön. Men när de försöker öppna portalen avslöjas det att de blivit lurade och att portalen egentligen är en dödsfälla som förstör hela ön.

De överlevande ser med förtvivlan på när ön exploderar och de kastas ut i vattnet. Endast några få klarar sig undan, men de är förvirrade och skadade. De inser snabbt att de nu är strandsatta på en öde ö mitt ute i havet, utan hopp om att någonsin återvända till civilisationen.

De överlevande kämpar för att överleva på sin nya ö, men livet är hårt och de saknar allt de lämnat bakom sig. En efter en dör de av sjukdom, hunger eller skador. Till slut finns bara en överlevande kvar, som sitter ensam på stranden och väntar på sin oundvikliga död.

Serien slutar med en avskräckande bild av en ensam övergiven strand och en skylt med orden "Lost" på, som visar att dessa överlevandes öde är en oändlig cykel av förlust och lidande.

Snabbanalys och betyg: Nu snackar vi! Konsekvenser, svek, ondskefulla vändningar, utdragen misär och ett filosofiskt mörkt slut – det här har allt vi vill ha från ett tragiskt slut på en serie. Bonuspoäng för att karaktärerna undkommer ön bara för att fastna på en ny. Däremot blir det minuspoäng för lite väl många obesvarade frågor.

Fyra av fem i betyg

Det alternativa, komplicerade slutet på Lost – enligt AI
Utmattande komplicerat. Foto: ABC.

4. Det alternativa slutet på Lost som är så KOMPLICERAT som bara möjligt – multiversum-festen

Efter att ha kämpat mot Ön och dess mysterier upptäcker de överlevande att de har varit involverade i ett storskaligt multiversum-experiment. De har varit en del av en tidsloop där de har dött och återupplivats flera gånger i olika parallella universum för att lösa en gåta.

De överlevande måste arbeta tillsammans för att hitta en väg ut ur tidsloopen och återvända till sina egna universum. De upptäcker att lösningen på gåtan finns i en annan dimension och måste använda en maskin för att resa dit.

Efter en lång resa genom olika parallella universum upptäcker de överlevande till slut hur man kan avsluta experimentet. Men det visar sig att experimentet inte är så enkelt som de trott. De måste lösa en annan gåta för att kunna lämna experimentet och återvända till verkligheten.

De överlevande måste genomföra en serie svåra prövningar och hitta lösningen på gåtan genom att samarbeta och använda all sin erfarenhet och kunskap från alla parallella universum som de har besökt. Efter att ha löst den sista gåtan lyckas de slutligen bryta sig ur experimentet och återvänder till sina egna universum.

Serien slutar med de överlevande som återvänder till sina liv, där de inser att allt de har upplevt på Ön och i experimentet har förändrat dem för alltid. De känner sig tacksamma för att ha överlevt och lärt sig så mycket, men är samtidigt förvirrade av allt som har hänt. De vet att de aldrig kommer att glömma sina upplevelser och de nya vänner som de har gjort.

Snabbanalys och betyg: I dagens pågående multiverse-orgie är det här helt klart ett slut som rimmar med samtiden, och det blir helt klart en guldstjärna i kanten för en kreativ pitch. Med det sagt känns inte slutet som en naturlig följetong på vad som har skett tidigare; det känns lite väl vagt och karaktärernas insikt känns minst sagt mjäkig. Okej, men inte bättre.

Tre i betyg

Det oväntade, alternativa slutet på Lost
Karaktärernas förvåning är totalt när det vaknar upp på medeltiden. Foto: ABC.

5. Det alternativa slutet på Lost som är så OVÄNTAT som bara möjligt – Lost på medeltiden

De överlevande har kämpat i flera år för att hitta en väg att lämna ön och återvända till civilisationen. Till slut lyckas de bygga en farkost som tar dem ut på havet. Men när de är på väg bort från ön, händer något oväntat.

En enorm tidsvåg sveper in över ön och förändrar allt. När tidsvågen passerar, befinner sig de överlevande i en helt annan tidsepok. De inser snabbt att de har rest tillbaka till medeltiden.

Nu måste de överlevande anpassa sig till en helt annan värld och kämpa för att överleva i en tid av riddare, kungar och krig. De måste lära sig att anpassa sig till nya seder och bruk, och lära sig att kämpa med svärd och sköld. De möter många utmaningar och hinder, men de är fast beslutna att hitta en väg tillbaka till sin egen tid.

Efter flera år av hårt arbete och uppoffringar lyckas de överlevande bygga en ny tidsmaskin som tar dem tillbaka till sin egen tid. När de återvänder till civilisationen upptäcker de att de har blivit berömda över hela världen för sin ofattbara resa genom tid och rum.

De överlevande lever sina liv som legender, alltid ihågkomna för deras otroliga resa. Men de överlevande vet att de aldrig kommer att glömma den öde ön och tidsvågen som tog dem tillbaka till medeltiden.

Snabbanalys och betyg: Det här är minst sagt oväntat – och jag älskar det! Lost på medeltiden, vem hade inte velat se det?! Frågorna som uppstår när de återvänder är däremot många. Hur har de blivit berömda för sin tidsresa egentligen? Chockfaktorn leder till ett högt betyg, men otydligheten kring karaktärernas återkomst från medeltiden drar ner betyget en aning.

Fyra i betyg till det här alternativa Lost-slutet

Vi bad AI fixa det hatade Lost-slutet – här är resultatet
Full pott till meta-slutet! Foto: ABC.

6. Det alternativa slutet på Lost som är så META som bara möjligt – vad-sjutton-hände-här-egentligen-slutet

I det här alternativa slutet av "Lost" bryts den fjärde väggen på ett spektakulärt sätt. Det visar sig att de överlevande på ön har varit medvetna om att de är en del av en tv-serie hela tiden, och har till och med haft kontakt med tv-tittarna genom att lämna meddelanden i seriens ledtrådar.

De överlevande är trötta på att ha sin historia skriven av tv-producenter och bestämmer sig för att ta saken i egna händer. De bryter sig loss från manus och börjar agera på egen hand, och på så sätt ändra kursen på deras egna öden.

Tittarna förvirras när de plötsligt ser karaktärerna bryta sig loss från det förutbestämda manuset och börjar improvisera sina egna handlingar. De överlevande på ön kämpar för att hitta ett sätt att lämna ön, men påverkas samtidigt av de tv-producenter som vill att serien ska fortsätta.

De överlevande och tv-producenterna slåss mot varandra, vilket resulterar i en meta-kamp mellan skådespelarna och skaparna av showen. Till slut beslutar de sig för att samarbeta för att skapa en avslutning som tillfredsställer både karaktärerna och tittarna.

I slutet av serien lämnar de överlevande ön i en tidsmaskin och återvänder till 2004, då serien först började sändas. De möts av producenterna och tittarna som hyllar dem för deras mod och kreativitet.

På så sätt blir "Lost" en tv-serie i en tv-serie, där de överlevande och tv-producenterna kämpar för att skapa den perfekta avslutningen på en serie som har blivit känd för att vara förvirrande och oförutsägbar.

Snabbanalys och betyg: Här har vi det äntligen – det perfekta slutet på Lost. Vi bad om meta och vi fick meta. Den ursprungliga konflikten i att ta sig från ön finns kvar samtidigt som en ny introduceras i kampen mellan skådespelare och tv-producenter. Den oväntade tidsresan tillbaka till början av serien är crème-de-la-crèma och meta på ett så kreativt och förvirrande sätt som bara möjligt. Magnifikt.

Full pott

Precis som när vi bad ChatGPT skriva en hårdkokt Quentin Tarantino-film är det uppenbart även i det här fallet att den artificiella intelligensen har en bit kvar inom området för kreativt skrivande. Många av sluten ovan lyckas simultant vara alldeles för olika serien och samtidigt kopiera den. Med det sagt bjöds vi helt klart en några underhållande gulkorn i de sex genererade slutet.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL