Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
5 saker du inte visste om Quentin Tarantino

"Världens bästa film" enligt Quentin Tarantino – håller du med honom?

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
02 augusti 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
02 augusti 2023

Filmskaparen väljer filmen som han menar inte går att toppa

Mästerregissören anses ha gjort flera av vår tids främsta verk, men vilken är egentligen "Världens bästa film" enligt Quentin Tarantino själv? I en podcast pekar han ut en stor klassiker.

Regissören som ligger bakom moderna mästervek som Pulp FictionKill Bill och Inglourious Basterds har länge pratat om diverse favoriter hit och dit. Men det dröjde en lång tid tills vi fick veta vilken som är världens bästa film enligt Quentin Tarantino. I en podcast från förra året går han ut med vilken rulle han anser vara omöjlig att toppa. 

Quentin Tarantino pekar ut "världens bästa film"
Foto: Universal Pictures.

"Världens bästa film" enligt Quentin Tarantino – håller du med honom?

När Tarantino gästade Cinemablends podcast Reelblend diskuterades det vilken som är världens bästa film. Han kom då fram till slutsatsen att Steven Spielbergs äventyrsskräckis Hajen, från 1975, sticker ut i mängden:

– Jag tycker att Hajen är den bästa film som någonsin gjorts. Kanske inte den allra bästa filmen, men den är den bästa filmen som någonsin gjorts.

Med detta menar Tarantino att filmen är hantverksmässig perfektion. Vidare förklarar han att det finns andra filmer som är möjligtvis lika bra, men ingen bättre:

– Det finns andra lika sällsynta filmer, men det finns ingen som gör det bättre än Hajen. Den är den bästa filmen som någonsin gjorts.  

Innovativt och perfekt hantverk

Hajen blev en enorm succé när den kom ut 1975, och är känd som tidernas första riktiga blockbuster. Än i dag ser miljontals människor världen över om den trefaldigt Ocarsbelönade rysaren årligen. Det är inte helt olikt intresset för Tarantinos andra film, Pulp Fiction (1994), som även den tas fram som exempel på innovativt och perfekt hantverk. 

Många har hoppats på att Quentin Tarantino ska försöka sig på att göra en skräckfilm men baserat på informationen han delat med sig av sin sista film The Movie Critic verkar det dessvärre inte bli av under karriären.

Här streamar du: Hajen (1975)

Lyssna på Quentin Tarantinos avsnitt med podden Reelblend här: 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL