5 saker du inte visste om Quentin Tarantino

Quentin Tarantino om filmregissören han hatar mest

Filmtopp
Uppdaterad 11 juli 2022 kl. 14:07 | Publicerad 09 juli 2022 kl. 16:07

Pulp Fiction-regissören håller inte tillbaka orden

Filmskaparen Quentin Tarantino brukar vara bra på att hylla andra skapare. Därför kan hans ord om en filmregissör som han hatar komma att chockera dig.

Med filmer som Pulp Fiction, Kill Bill och Inglourious Basters anses Quentin Tarantino vara en av filmhistoriens mest spännande kreatörer. Så vore det kanske inte ifall han inte hade hämtat inspirationer från en rad olika regissörer genom åren. Däribland hittar vi favoriter han lyft fram så som västernkungen Sergio Leone och Brian De Palma (The Untouchables). Men Tarantino har också regissörer han inte alls är förtjust i. Faktum är att det till och med finns en som han avskyr.

Filmregissören Quentin Tarantino hatar mest

I en intervju med Henry Louis Gates berättar Tarantino att han tycker väldigt illa om västernregissören John Ford som anses vara en av genrens pionjärer och vunnit sammanlagt fyra Oscars, bland annat för The Informer och The Quiet Man

–  John Ford är uppenbarligen ingen av mina amerikanska västernhjältar. Tvärtom hatar jag honom. Inte bara för den ursprungsbefolkning han dödade som zombies, sådana människor höll idén om anglosaxisk mänsklighet vid liv jämfört med alla andras mänsklighet. 

Quentin Tarantino om filmregissören han hatar mest
"The Quiet Man". Foto: Republic Pictures.

En annan känd anledning att Tarantino hatar Ford så mycket är att regissören dök upp som statist i D. W. Griffiths ökända film The Birth of a Nation som en Ku Klux Klan-medlem. I sin intervju med Louis Gates berättar han också att han inte är särskilt imponerad av Fords tekniska förmåga som filmarbetare:

– Jag kan med säkerhet säga att även om John Fords mamma aldrig hade träffat John Fords pappa, skulle jag ändå ha räknat ut att filma genom en sådan dörröppning skulle göra en häftig tagning, säger Tarantino om en scen ur Inglourious Basterds som intervjuaren menar har Ford-influencer.

En annan stor filmskapare som riktat kritik mot Ford genom åren är Spike Lee som uttryckt sitt missnöje över att han avbildat den amerikanska ursprungsbefolkningen som vildar och djur. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL