Vänner-stjärnan Matthew Perry om drogerna: Tappade alla mina tänder

Vänner-stjärnan Matthew Perry om drogerna: "Tappade alla mina tänder"

Filmtopp
Uppdaterad 29 oktober 2023 kl. 07:10 | Publicerad 25 oktober 2022 kl. 20:10

Talar ut om det tunga missbruket

Under 90-talet var Matthew Perry en av TV-världens största stjärnor med succéserien "Vänner". Men bakom framgångarna låg en mörk baksida kantat av droger och alkohol.

I sin självbiografi Friends, Lovers and the Big Terrible Thing berättar Matthew Perry öppet om sin långvariga missbruksproblematik. Trots att han mellan 1994 och 2004 underhöll miljontals tittare världen över i rollen som Chandler Bing var verkligheten långt ifrån så glamorös man kan tänka sig.

Från söndagen den 29 oktober 2023: Vänner-stjärnan Matthew Perry är död. Filmtopp minns hans finaste scen från serien.

Vänner
David Schwimmer (Ross) och Matthew Perry (Chandler Bing) i "Vänner". Foto: NBC.

Vänner-stjärnorna kände lukten av sprit

Enligt Vänner-stjärnans egna estimat ska han ha spenderat närmare 100 miljoner kronor på att bli nykter under åren. Han skriver också om hur hans motspelare i den populära sitcomen kunde "känna lukten" av sprit och hans återfall. En dag ska Jennifer Aniston ha gått in i hans trailer och sagt "i ett sorts märkligt men omtänksamt sätt" att de visste att han drack igen.

"Vi känner lukten av det", skriver han att hon sade och att "pluralformen 'vi' träffade mig som en slägga."

Han ger också ett exempel från serien i avsnittet med bröllopet med Monica (Courteney Cox):

"Jag gifte mig med Monica och kördes tillbaka rehabcentret – under höjden av min högsta punkt i Vänner, höjdpunkten av min karriär, den ikoniska stunden i den ikoniska serien – i en pickup körd av en nykter tekniker."

Vänner
Matthew Perry i "Vänner". Foto: NBC.

Tappade alla sina tänder

I boken skriver Matthew Perry om hur han kom med övertänder i en påse i sin ena jeansficka till tandläkaren. De hade ramlat ut efter att han hade bitit i en macka med jordnötssmör. I en intervju med The New York Times berättar han hur han började sitt missbruk med Budweiser och vin redan när han var 14 år gammal. Därefter började han blanda vodka med vicodin, xenax och oxycontin.

– Jag fejkade ryggskador. Jag fejkade migränattacker. Jag gick till åtta olika doktorer samtidigt. Jag vaknade upp och var tvungen att ta 55 vicodintabletter under en dag, och klura ut hur jag skulle göra det. När du är en drogmissbrukare handlar allt om matte. Jag går hit och tar tre stycken. Sedan går jag hit och tar fem, eftersom jag behöver vara där lite längre. Det är uttröttande men du måste göra det för att inte bli väldigt, väldigt sjuk, säger Matthre Perry till New York Times.

Nu, menar Matthew Perry, att han har varit nykter i 18 månader och hoppas att hans bok ska vara en hjälpande hand för andra missbrukare.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL