Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bästa avsnitten av Vänner

De 10 bästa avsnitten av "Vänner"

  • Netflix
Andreas Ziegler | Lista
22 september 2020
Andreas Ziegler | Lista
22 september 2020

Vi plockar fram det bästa avsnittet i varje säsong av "Vänner".

Trots att det i år är 16 år sedan "Vänner" slutade sändas, är det fortfarande en het serie, tack vare Netflix. Här har vi plockat fram favoritavsnittet från varje säsong.

Vänner började sändas 1994. I rollerna såg vi Jennifer Aniston (Rachel), Courteney Cox (Monica), Lisa Kudrow (Phoebe), Matt LeBlanc (Joey), Matthew Perry (Chandler) och David Schwimmer (Ross). De är sex unga vänner som bor i New York. Vi fick följa dem i deras vardag, som bjöd på tokiga situationer, stormiga relationer och, så klart, goda vänner. Vänner blev snart en av de populäraste TV-serierna genom tiderna. Serien har fått ett uppsving de senaste åren, tack vare att den har gått att se på Netflix, vilket har gjort att serien funnit många nya fans.

Livslånga Vänner.

Själv började jag följa "Vänner" redan första året. När sista avsnittet hade gått, köpte jag alla säsongerna på DVD. Jag har sett alla avsnitten många gånger om.

Utöver ett par solklara favoritavsnitt, hade jag det rätt svårt när jag skulle skapa denna lista. Nästan alla avsnitt är ju bra!

Många av er kommer säkert undra hur jag INTE kan ha med The One With the Blackout, avsnittet som sägs ha varit en vändpunkt för serien. Andra kommer att argt undra varför London-avsnitten inte är med, eller hur jag inte kan ha med The One Where Everybody Finds Out. Svaret är dels att andra avsnitt är viktigare för mig. Sedan skulle jag antagligen byta ut sex-sju avsnitt på listan om ni frågade mig om en vecka.

"Vänner" är en TV-serie jag älskar. Och därför är det svårt att välja ut några favoriter. Men jag har gjort mitt bästa.

Denna lista innehåller många spoilers, så har du inte sett alla avsnitten än har du blivit varnad.

De 10 bästa avsnitten av "Vänner".

Säsong 1: The One With The Monkey (avsnitt 10)

Joeys kläder blir för mycket för Chandler.
 Joeys kläder blir för mycket för Chandler. Foto: Netflix.

Det här var det allra första avsnittet jag såg. En av killarna (Ross) dök upp med en apa. En av tjejerna (Rachel) dök upp med en fläskläpp. En av killarna (Chandler) hade en väldigt irriterande flickvän. En av tjejerna (Phoebe) får sitt hjärta krossat av David (spelad av Hank Azaria) som kanske är hennes livs kärlek. Vi får följa dem under en rätt så neurotiskt laddad nyårsafton. Det var här kärleken till "Vänner" föddes för mig.

Säsong 2: The One With The Prom Video (avsnitt 14)

Kyssen vi hade väntat så länge på. Foto: Netflix.
Kyssen vi hade väntat så länge på. Foto: Netflix.

Detta var första gången vi fick se tre av vännerna som ”tonåringar”. Rachel hade tydligen en väldigt stor näsa när hon var yngre, Monica var överviktig och Ross hade en ordentlig 80-talsmustasch. Vi får se hur mycket Ross älskat Rachel ända sedan de var tonåringar. Detta leder till ett definierande ögonblick, när Ross och Rachel äntligen finner varandra. Sedan står Chandler för en riktigt rolig imitation av Mr. T –  känd från The A-Team och Rocky III – efter han har fått ett väldigt pråligt armband från Joey.

Säsong 3: The One Where No One’s Ready (avsnitt 2)

Det finns en semi-rationell förklaring till den här trions kläder. Foto: Netflix.
Det finns en semi-rationell förklaring till den här trions kläder. Foto: Netflix.

Detta är mitt absoluta favoritavsnitt. Det är ett så kallat ”bottle”-avsnitt, med minimalt med andra skådespelare utöver huvudrollsinnehavarna och inga speciella scenbyggen. Avsnittet utspelas till 99 procent i realtid i tjejernas vardagsrum.

Ross försöker få alla redo inför att de ska lämna lägenheten om tjugo minuter. Problemet är att Rachel inte kan välja kläder, Monica nojar över ett meddelande på sin telefonsvarare från sitt ex och Chandler och Joey bråkar över vem som ska få sitta i en fåtölj.

Det hela kulminerar i att Joey tar på sig väldigt mycket kläder (ni måste se avsnittet för att fatta) och att Ross bevisar precis hur mycket han älskar Rachel med ett glas fett.

Säsong 4: The One With The Embryos (avsnitt 12)

Segern är ljuv. Underlaget svider. Foto: Netflix.
Segern är ljuv. Underlaget svider. Foto: Netflix.

Av mina favoritavsnitt är detta avsnittet en god tvåa. Monica och Rachel utmanar Chandler och Joey på frågesport med höga insatser. Frågorna handlar alla om vännerna. Vi får bland annat reda på att Chandlers största rädsla är Michael Flatley (den irländska stepparen), att Joey hade en låtsaskompis som var rymdcowboy, att Rachels favoritfilm är Länge leve Bernie och att Monicas smeknamn(?) när hon spelade landhockey var ”Big Fat Goalie”. Men ingen vet vad Chandler jobbar med (det är inte ”transponster”).

Säsong 5: The One With The Cop (avsnitt 16)

Pivot! Foto: Netflix.
Pivot! Foto: Netflix.

Det här är ett sånt där avsnitt som får sin plats på listan på grund av en enda scen. Ross har köpt en ny soffa. Då han är för snål för att betala hemleveransen, bär han och Rachel soffan hem till honom. Eller, ja, till hans uppgång. När de ska bära upp soffan för trapporna, visar det sig att den är lite för stor. De tar hjälp av Chandler. När de försöker klämma upp soffan för trapporna säger Ross till dem att vrida soffan. Det engelska ordet han använder är ”pivot”. Resten är TV-historia.

Säsong 6: The One Where Ross Got High (avsnitt 9)

"It tastes like feet!" Foto: Netflix.
"It tastes like feet!" Foto: Netflix.

Vännerna ska fira Thanksgiving. Monica planerar att berätta för sina föräldrar (Elliot Gould och Christina Pickles) att hon nu är sambo med Chandler. Dessvärre tycker de inte om honom av någon anledning. Denna anledning visar sig vara en lögn Ross drog för länge sedan.

Mot slutet av avsnittet får de stackars föräldrarna utstå trettio intensiva sekunder av avslöjanden. Rachel har dessutom gjort en efterrätt, men missuppfattat receptet, vilket är nästan lika roligt som de där trettio sekunderna. Detta var dessutom det avsnitt som jag och mina klasskamrater gjorde till en pjäs när jag gick i gymnasiet. Jag spelade Chandler (så klart).

Säsong 7: The One With Monica’s Thunder (avsnitt 1)

Vad tycker ni? Ser han ut att vara nitton? Foto: Netflix.
Vad tycker ni? Ser han ut att vara nitton? Foto: Netflix.

Detta är ytterligare ett ”bottle”-avsnitt. Chandler och Monica har förlovat sig. Detta ska firas. Dessvärre uppstår en konflikt när Ross och Rachel kysser varandra. Detta är ytterligare ett avsnitt som får sin plats på grund av en enda scen, ett enda citat egentligen.

Joey, som nu är 31 år gammal, ska gå på en audition nästa dag för en roll som nittonåring. För att bevisa för de skeptiska vännerna att han faktiskt kan spela nitton, klär han upp sig i lågt sittande säckiga jeans, som visar hans kalsonger (som han ”lånat” av Chandler), en baskettröja och en mössa, varpå han säger saker som han tror en nittonåring skulle säga. När han frågar Chandler om han inte kan vara nitton, svarar Chandler:

"Yes, on a scale from one to ten, ten being the DUMBEST a person can look, you’re definitely… nineteen."

 Klockrent.

Säsong 8: The One With The Videotape (avsnitt 4)

Ross ser väldigt nöjd ut. Kan det vara för att han sitter bredvid Regina Phalange och Ken Adams? Foto: Netflix.
Ross ser väldigt nöjd ut. Kan det vara för att han sitter bredvid Regina Phalange och Ken Adams? Foto: Netflix.

Det visar sig att Ross spelade in när han och Rachel hade sex och hon blev gravid. När de andra vännerna får reda på detta, ber de ivrigt att få se bandet. Få kan vara så lustigt ivriga som våra vänner. Detta avsnitt innehåller även den ”magiska” berättelsen om Europa som leder till sex. ”Regina Phalange” och ”Ken Adams” gästar (sanna Vänner-fans kommer älska den referensen).

Säsong 9: The One Where Emma Cries (avsnitt 2)

Nu smäller det snart! Men det kommer göra mer ont för den som slår än den som... duckar... Foto: Netflix.
Nu smäller det snart! Men det kommer göra mer ont för den som slår än den som... duckar... Foto: Netflix.

Emma slutar inte gråta, vilket innebär att tjejerna får fullt upp. Det är dock killarna som står för de bästa scenerna i detta avsnitt.

Vänner bevisar att det är en serie som kan bjuda på dråplig slapstick när Joey kräver att Ross slår honom efter att han ”råkat” fria till Rachel. Gunther (James Michael Tyler) har det bästa skadeglada leendet jag någonsin sett när Ross missar, träffar en lyktstolpe och bryter tummen. Chandler är dessutom väldigt trött och somnar på ett jobbmöte, vilket leder till att han levererar repliken ”We’re moving to Tulsa” flera gånger under avsnittet. Det är roligare för varje gång han gör det.

Säsong 10: The One With The Late Thanksgiving (avsnitt 8)

De flytande huvudena ber om ursäkt. Foto: Netflix.
De flytande huvudena ber om ursäkt. Foto: Netflix.

Det är sällan en dörr har varit så här rolig. Joey, Ross, Phoebe och Rachel är sena till Thanksgiving. Monica och Chandler vägrar därför öppna dörren.

Vänner bjuder på mer slapstick när Joey sliter fickan av Ross, som sedan sarkastiskt kommenterar att han blivit rånad. På sin ficka. Vännerna som står i korridoren spelar dessutom sax, sten, påse, eld, vattenballong. Slutligen fastnar Joey i dörren. Det hela slutar i babylycka.  Jepp, Vänner var en bra serie ända in i sista säsongen.

Har du redan sett om "Vänner" otaliga gånger? Se då om det igen! Eller se våra tips på de bästa serierna 2020!

För fler listor --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL