Valter Skarsgård pekar ut sin favorit-Beckfilm: “Den är riktigt bra“

Valter Skarsgård pekar ut sin favorit-Beckfilm: “Den är riktigt bra“

Eric Diedrichs
09 december 2023 kl. 12:12

Har du sett Beck-favoriten?

Nya Beckfilmen "Inferno" är här och till våren sägs nästa installation i den långgående filmserien ha premiär. I en intervju med Filmtopp avslöjar Valter Skarsgård och Martin Wallström vilka som är deras Beckfilms-favoriter.

Svenska folket tycks inte kunna få nog av Beck-filmerna. Utöver 49 släppta med Peter Haber (och nummer 50 på ingång) har vi bl.a. filmerna med Gösta Ekman och Carl-Gustaf Lindstedt. Det finns med andra ord en hel del tid att viga åt Martin Becks och Beck-gruppens mordmysterier.

För två år sedan fick Beck-gruppen ett nytt tillskott i form av Vilhelm Beck, Martin Becks barnbarn, spelad av Valter Skarsgård. I samband med detta intervjuade Filmtopp Valter och Beck-veteranen Martin Wallström. En av frågorna vi ställde dem, var vilken som var deras favorit-Beckfilmer.

– Jag såg om alla 42 filmer innan vi började spela in och det var en del man hade missat genom åren. Nu ska jag inte sitta här och påstå att jag vet vad alla heter, det var ju 42 filmer i rad, men en som jag kommer ihåg att jag tyckte om var en av de äldre filmerna med ett ungdomsgäng som bor nere i tunnelbanetunnlarna [Spår i mörker, 1997]. Den kommer jag ihåg att jag ändå tyckte var riktigt bra. Det kändes som att den tog en hårdare sväng än vad vissa av de andra filmerna, säger Valter Skarsgård

Valter Skarsgård pekar ut sin favorit-Beckfilm: “Den är riktigt bra“
"Spår i mörker" sticker ut bland Beck-filmerna enligt Valter Skarsgård. Foto: Nordisk Film / Filmtopp Int. 

En annan Beck-klassiker koras till favorit

Martin Wallström backar bandet ytterligare och plockar fram en svensk klassiker, som faktiskt Ingvar Hirdwall, som spelar "Grannen" i nya filmerna är med, har en helt annan roll:

– Jag har inte sett om alla, men Mannen på balkongen av Bo Widerberg. Den har ett otroligt grund-DNA, en stökighet som är jättefin. Jag hörde att Maj Sjöwall, som var med och skrev böckerna, beskrev Martin Beck som "mannen utan egenskaper", och just när Carl-Gustaf Lindstedt kommer hem till sin lägenhet efter att ha jobbat hela natten och ska lägga sig på soffan och sova. Det är så icke-polisiärt, säger han till Filmtopp.

Här streamar du:

Nu finns "Beck: Inferno" att streama på TV4 Play. Nästa Beck-film förväntas släppas våren 2024. Här kan du läsa om Beck-filmen Peter Haber har sett flest gånger.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL