Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Tom Holland och Mark Wahlberg i Uncharted

Uncharted förbjuds i Vietnam

Jonathan Smeds | Nyhet
14 mars 2022
Jonathan Smeds | Nyhet
14 mars 2022

"Nathan Drake kommer inte till Vietnam"

Vietnam har valt att förbjuda Uncharted-filmen. Detta efter en scen där en, inte helt oproblematisk, karta används.

Den nya filmen, baserat på spelen med samma namn, har varit en enorm framgång för Sony. Visserligen har recensionerna har varit relativt ljumma, dock inte hos Filmtopp som gav den en trea i betyg, men filmen är ändå en av de mest inkomstbringande filmerna 2022. Dessutom har det pratats lite om att detta bara är början på filmatiseringen om Nathan Drakes äventyr.

I Vietnam kommer man dock inte få ta del av filmen. Det står klart efter att landets myndigheter för import av utländska filmer granskat den. Anledningen är en scen med en karta, där niopunktslinjen tydligt syns. Denna punkt är en gräns på Sydkinesiska havet, där Kina avgränsat ett större område som de anser är deras. Detta innebär att landet gör anspråk på flera ögrupper och territorium. Två av dessa är Paracelöarna och Spratlyöarna, som Vietnam menar att de har rätten till.

På grund av att Uncharted visar den kinesiska tolkning av området väljer nu alltså Vietnam att inte visa filmen. 

– Filmen har förbjudits från att bli distribuerad efter att vi sett den och hittat att den innehåller en olaglig bild av den ökända niopunktslinjen, säger Vi Kien Thanh, representant för myndigheten i Vietnam.

Det här är inte första gång Vietnam väljer att förbjuda något av just denna anledning. Filmen Förfärliga snömannen och avsnitt från serien Pine Gap har bägge fått samma öde. Anledningen till att Sony ändå valde att ha med niopunktslinjen menar många troligtvis är ett försök att behaga Kina. Nationen är en stor kassamöjlighet, och Hollywood Reporter skriver att Uncharted förväntas dra in cirka 15 miljoner dollar i landet. Detta är i sin tur mer pengar än någon annan film någonsin tjänat i Vietnam. 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL