Då kommer Robinson tillbaka med ny säsong – utan Anders Lundin

TV4:s besparingsprogram – är Robinson hotat?

  • TV4 Play
Axel Diedrichs
Uppdaterad 03 september 2023 kl. 14:10 | Publicerad 02 september 2023 kl. 10:30

Bör tittarna vara oroliga över att förlora ännu en favorit?

"Let's Dance" och "Talang" har redan ställts in. Nu undrar många säkerligen om TV4:s besparingsprogram utsätter tittarfavoriten "Robinson" för hot.

Det är mycket som händer runt TV4 nu. I mitten av augusti genomförde man flytten från C More till TV4 Play. Den 24 augusti gick man ut med ett besparingsprogram som ska kosta kanaljätten sammanlagt 100 tjänster. Den senaste veckan har vi fått se dem sparka profiler i Nyhetsmorgon och skrota säsonger av de populära underhållningsprogrammen Talang och Let's Dance. Vilket blir nästa program att syna deras skörd? Bör tittarna vara oroliga över att Robinson står näst på tur?

TV4:s besparingsprogram – är Robinson hotat?
Petra Malm leder höstens säsong av "Robinson" 2023. Foto: TV4.

TV4:s besparingsprogram – är Robinson hotat?

Under ett personalmöte som TV4:s VD Mathias Berg höll i, så informerade man om ett stort omställningsprogram där han flaggat för att man måste anpassa sig efter en ny era inom TV och streaming: 

– Det handlar om att bygga TV4:s framtid. Det är en annan miljö, andra användarpreferenser och andra konkurrenter.

Totalt kommer 100 tjänster av företagets 800 tjänster att försvinna innan året är slut. Men det är inte enbart bakom kulisserna som det märks av att man genomgår förändringar, tittarna har nåtts av nyheten om att både Talang och Let's Dance tar paus. Gällande det förstnämnda programmet, så menar man dessutom att det inte kommer att komma tillbaka med samma plats i TV-tablån. Förmodligen för att ge ett ännu mer publikdragande program utrymme. Inte helt osannolikt Bäst i test som kanalen har tagit över från SVT.

Bland de absolut mest populära programmen kanalen har sedan tidigare hittar vi Masked SingerFarmen och Robinson. Men det är bara Robinson som rullar två gånger om året. Bör tittarna därför vara oroliga att TV4 kommer dra ned på produktionen?

TV4:s besparingsprogram – är Robinson hotat?
Foto: TV4.

Kan inte se det försvinna

Ännu finns det inget skäl att drabbas av panik. Robinson har inte nått samma topp med tittarintresse sedan man dubblerade antalet avsnitt om året, men det är fortfarande otroligt populärt. Enligt Dagens Media via MMS-statistik var det strax över en miljon tittare som såg finalen 2021. Säsongen därpå, vilket var samma år som man började med både vår-och höstsäsong, halverades inte siffrorna utan höll sig trots det högre än vad de gjorde under säsongen 2019. Våren 2022 var det 724 000 TV-tittare som bänkade sig framför finalen.

Hur många som såg höstsäsongens final 2022 och vårsäsongen 2023 saknar vi i nuläget statistik på, men baserat på tittarnas fortsatt starka engagemang och att Robinsonikonen Anders Lundin även gjorde comeback, förmodar vi att talen var minst lika starka om inte bättre. Vidare belönades programmet med priset Årets tävlingsreality på Kristallen i måndags

Höstens säsong av "Robinson" 2023 är inte i fara. Den är färdiginspelad och planeras att sändas om drygt en månad. Även en första säsong 2024 är spikad med Anders Lundin då tillbaka efter att Petra Malm gjort sin nya säsong.

Nej, trots TV4:s besparingsprogram är det svårt att se att Robinson skulle försvinna, om så för en säsong. I tider där kanalen redan petat i getingboet med att pausa tittarfavoriter bör de av allt att döma hålla hårt i tävlingsprogrammet som är ett av deras största flaggskepp. Om vi på sikt får se dem återgå till att sända en säsong om året återstår att se, ännu finns det ännu inga som helst uppgifter som tyder på det. Tills dess att vi hör något annat utgår vi från att programmet rullar på som vi lärt oss att det gör.

Filmtopp har sökt TV4 efter svar om hur de planerar att göra med "Robinson".

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL