Robinson 2023: Therese Tang

Therese Tang om hur TV4 vinklar Robinson: ”Blev paff”

  • TV4 Play
Axel Diedrichs
Uppdaterad 01 november 2023 kl. 19:11 | Publicerad 08 oktober 2023 kl. 14:10

"Man märker att de vill skapa diskussioner och drama"

Hur väl fångar TV4 den sanna bilden av vad som sker på Robinson-ön? I en intervju med Filmtopp ger deltagaren Therese Tang sin syn på saken.

Med en händelserik första vecka är höstens säsong av Robinson i gång för full hals på TV4, och det börjar nu utkristalliseras vilka som är säsongens stora profiler. Bland de som drar åt sig mycket uppmärksamhet har vi kalmarbon Therese Tang. Flera deltagare verkar störa sig på att det är "mer snack än verkstad" från hennes sida och att hon hela tiden vill ha det sista ordet – men hur mycket sanning finns det i de bilder som målas av profilerna på ön? En hel dag där ska trots allt klippas ned till ett avsnitt på 22 minuter. 

Therese Tang om hur TV4 vinklar Robinson: ”Blev paff”
Therese Tang med gänget i Lag Nord. Foto: TV4.

Therese Tang om hur TV4 vinklar Robinson: ”Blev paff”

Enligt Therese spenderar kamerateamet på TV4 "förvånansvärt lite" tid med deltagarna, samtidigt som produktionen jobbar för att spinna drama när de gör sina synkar:

– Jag blev förvånad över den lilla tiden kamerateamet spenderade med oss. Ja, de kommer på morgonen och lämnar på eftermiddagen, men det de filmar med oss är ganska korta sekvenser. Merparten av tiden går istället åt synkar där man pratar om hur sin dag har varit och vad som händer. Det är absolut hårt bantat för att få ner flera dagars händelser. Så det är verkligen långt från allt som kommit med, säger hon till Filmtopp och fortsätter:

– När någon säger saker i deras synk som de andra inte sagt får man gå tillbaka igen i synken. Man märker att det är så de vill skapa diskussioner och drama i gruppen. Om två personer hamnar i en konflikt hade jag trott att man tagit dem åt sidan och rett ut det, men istället drog man ut på det flera varv. Det blev jag lite paff över. 

Hade du föredragit att ha kameror på plats hela tiden, som en fluga på väggen?

– Det hade nog gett en mer korrekt bild av alla personer på plats. Det kan nog bli produktionstekniskt över hur de väljer att vinkla situationer och diskussioner, de väljer till vems för och nackdel. Hur de väljer att göra behöver inte stämma överens med verkligheten.

"Personer har en bild när kameran är på"

Att det finns ett starkt socialt spel i "Robinson" är knappast någonting nytt. Men enligt Therese pågår det ännu mer spel än vad hon själv hade kunnat föreställa sig, med flera deltagare som byter skepnad så fort en kamera dyker upp. 

– Det är det som har fått mitt huvud att implodera. Personer har en bild när kameran är på, och en när den inte är på. Det blev efter ett tag uppenbart vilka som har en roll framför kameran, säger hon.

Sedan den 1 1 november står det klart att Therese Tang är ute ur "Robinson" efter att själv ha velat lämna programmet. 

NÄSTA ARTIKEL