Leif GW:s enorma hyllning till Terese tang i Robinsson – hon löste det

Leif GW:s enorma hyllning till Therese Tang i Robinson – hon löste det

  • TV4 Play
Filmtopp
Uppdaterad 01 november 2023 kl. 19:11 | Publicerad 27 september 2023 kl. 10:09

Låg bakom lösningen på ett Sveriges mest uppmärksammade fall

Therese Tang som är med i höstens "Robinson" knäckte ett starkt uppmärksammat mordfall, som Leif GW menar än i dag hade varit olöst om det inte vore hennes insats.

2014 löstes det mycket kända Förlösamordet, ett mycket svårt fall i svensk kriminalhistoria, och det var privatpersonen Therese Tang som låg bakom lösningen. Sättet hon gjorde det på möttes av mycket kritik inom poliskåren, men en som alltid varit imponerad av hennes insats är brottsexperten Leif GW Persson. Han menar att mordgåtan än i dag skulle vara olöst om det inte vore för hennes insats.

Läs också när Therese Tang berättar om hur TV4 vinklar Robinson.

Leif GW:s enorma hyllning till Terese tang i Robinsson – hon löste det
Foto: TV4.

Leif GW:s enorma hyllning till Therese Tang i Robinsson – hon löste det

Mordet som ägde rum i Förlösa har blivit ett av landets mest uppmärksammade fall någonsin. Tillsammans med sin pojkvän Martin Törnblad dömdes Sara Lundblad för att ha haft ihjäl hennes pappa Göran. Therese Tang som ledde Missing People-gruppen i Kalmar Län fick genast sina misstankar mot familjen Lundblad som inte ville engagera sig i sökandet efter Göran.

När Therese, i samband med att Martins och Saras förhållande började knaka, bekantade sig med Martin fick hon till slut honom att erkänna mordet. Hennes inspelningar av samtalet gjorde att man då kunde döma paret för mordet som motiverades av de miljontals kronor Göran Lundblad var god för.

När Leif GW Persson pratar om mordet i podden Spår från 2017 är han mäktigt imponerad av Therese. Han kallas hennes bedrift ovanlig, och menar att fallet fortfarande skulle vara ouppklarat utan hennne:

– Det som är märkligt med det här fallet är att det är en privatperson som klarar upp det genom något som kan beskrivas som egna spaningar, säger han och fortsätter:

– Det är ovanligt, och hade det inte varit för den här personen så är jag personligen övertygad om att det fortfarande hade varit ouppklarat.

GW menar att polisen som var sura på Therese för sättet hon gick till väga med att lösa mordet på egen hand egentligen borde vara ytterst tacksamma.

Robinson 2023 hösten – alla deltagare
Höstens Robinson-deltagare. Foto: TV4.

Är med i Robinson

Snart tio år sedan hon löste Förlösamordet står det klart att Therese Tang, nu 41 år gammal, är med i Robinson hösten 2023, som leds av Petra Malm. Hon är helt klart det namn tittarna känner igen bäst, tillsammans med Pelle Lilja som lämnade stort avtryck på Robinson hösten 2022 men som fick lämna på grund av privata skäl.

"Robinson" hösten 2023 drog igång den 2 oktober på TV4 och TV4 Play. Den 1 november stod det klart att Therese Tang åkte ut ur programmet efter att självmant ha lämnat programmet.

NÄSTA ARTIKEL