Allt du behöver veta om Estonia – TV4:s dramaserie om katastrofen

Allt du behöver veta om Estonia – TV4:s dramaserie om katastrofen

  • TV4 Play
Emil Oscar Rasmussen
04 oktober 2023 kl. 16:00

Premiär i oktober för Estonia

Snart är det premiär för TV4:s stora dramasatsning om en av svensk historias största tragedier, Estoniakatastrofen. I oktober sänds det första avsnittet av "Estonia" – här är allt du behöver veta om den nya serien.

Den 28 september 1994 var tragedin framme. Passagerarfärjan M/S Estonia förliste på öppet hav när den var på väg från Tallin i Estland till Stockholm. Ombord på fartyget fanns 989 människor och olyckan krävde livet av 852 av dem.

Katastrofen är en av de dödligaste av sitt slag i modern tid och traumat är än i dag aktivt i allra högsta grad hos överlevare och anhöriga. Tragedin har varit ett känsligt men ständigt återkommande media genom åren och det har exempelvis producerats otaliga dokumentärer om händelsen.

Sedan några år tillbaka har det också varit känt att en ny dramatisering om Estoniakatastrofen har producerats för TV4 och TV4 Play (tidigare C More).

Allt du behöver veta om Estonia – TV4:s dramaserie om katastrofen
Foto: TV4.

Då kommer Estonia-serien till TV4

I september bekräftade TV4 att premiären för dramaserien om katastrofen, som kort och gott heter Estonia, kommer att ha premiär i oktober. Den 15 oktober kommer Estonia till TV4 Play för Plus-abonnenter och den 30 oktober sänds det första avsnittet på TV4-kanalen.

På premiärdagen kommer två avsnitt att släppas, vilka sedan följs upp av ett nytt avsnitt i veckan. Totalt består serien av åtta stycken avsnitt.

Världspremiär på Torontos filmfestival

Estonia var en av blott nio serier som valdes ut att visas på Toronto International Film Festival i september, vilket alltså blev seriens världspremiär.

Allt du behöver veta om Estonia – TV4:s dramaserie om katastrofen
Foto: TV4.

Det handlar dramaserien Estonia om

Handlingen i den nya dramaserien om Estoniakatastrofen utgår från de verkliga händelserna som utgjorde tragedin, från inledande nödrop till den omdiskuterade slutrapport som haverikommissionen i slutändan lämnade ifrån sig.

I tidigare skeden av produktionen har serien beskrivits som ett karaktärsdrivet drama, där vi kommer att få ta del av katastrofens händelseförlopp och dess efterspel från perspektivet av en rad olika karaktärer.

Produktionen har sedan projektet tillkännagavs sagt sig vara måna om att respektera offer och anhöriga, och betonat att dramatiseringen är en möjlighet att sprida berättelsen om vad som hände från nya perspektiv.

– Vi beställde dramaserien Estonia för att vi var trygga med att teamet bakom serien med Måns Månsson som konceptualiserande regissör skulle dramatisera händelserna före, under och efter katastrofen varsamt och med respekt. Resultatet är en fantastisk serie med starka känslor, kritiskt öga och ett uppsåt att undersöka och förstå, sa Piodor Gustafsson, dramadirektör på TV4, i ett pressmeddelande i september.

Se trailern för TV4:s Estonia här:

De medverkar i Estonia

Estonia är en svensk-finsk-estländsk produktion som är skapad av Miikko Oikkonen och seriens avsnitt har regisserats av Måns Månsson och Juuso Syrjä. Andra producenter och exekutiva producenter inkluderar Jon Mankell (TV4), Lucy ter-Berg (TV4), Matti Halonen (Fisher King) och Johannes Lassila (Fisher King). Chef för drama och utveckling på MTV Finland som är med och samproducerar är Jani Hartikainen.

– Jag är väldigt ödmjuk och stolt över att vara en del av den kommande serien Estonia. Vi har verkligen ett spännande och fängslande manus om utredningen av, och orsakerna bakom, olyckan. Jag ser fram emot ett nära samarbete med det finska, estniska och svenska teamet om en tragedi som fortfarande påverkar våra länder djupt, sa Måns Månsson, regissör, om uppdraget i ett pressmeddelande från början av 2022.

I rollerna i serien ser vi Jussi Nikkilä, Kaspar Velberg, Cecilia Milocco, Pertti Sveholm, Anders Mossling och Doris Tislar m.fl.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL