Då påbörjas inspelningen av Estonia – C Mores stora dramasatsning

TV4-satsningen Estonia visas på filmfestivalen i Toronto

Filmtopp
15 augusti 2023 kl. 17:25

Drama om Estonia-katastrofen röner framgångar

I dag blev det klart att "Estonia" är en av nio serier att lyftas fram på filmfestivalen i Toronto. "Vi är väldigt glada och hedrade", säger Piodor Gustafsson, dramadirektör för TV4.

TV4-satsningen Estonia skildrar haveriutredningen och hur tre länder (Sverige, Estland och Finland) försöker förstå och hantera den fruktansvärda katastrofen som inträffade för snart 30 år sedan. Serien är regisseras av Mån Månsson är produceras av bland andra av Miikko Oikkonen.

Nu är det klart att Estonia är en av nio TV-serier som lyfts fram på Toronto International Film Festival.

– Vi är väldigt glada och hedrade att TIFF valt ut Estoniaserien till årets festival. Det är ett tydligt kvitto på att serien håller hög internationell standard samt har ett originellt och angeläget innehåll. Stort tack och grattis till alla som kämpat för att genomföra serien, säger Piodor Gustafsson dramadirektör för TV4.

Vidare berättar Piodor hur han ser på serien och vad den strävar efter att uppnå:

– Måns Månsson, Miikko Oikkonen och väldigt många fler har med varsam hand dramatiserat en av vår tids största katastrofer. Resultatet är en mångbottnad serie som i första hand försöker förstå och skapa klarhet i hur olyckan kunde ske och vem som bar ansvaret. Den minst sagt Kafkaliknande haveriutredningen resulterade i ett otillfredsställande vakuum och vi hoppas att serien ska förmedla någon form av emotionell sanning.

Estonia har premiär den 15 oktober på TV4 Play för alla med Plus. De som vill se serien linjärt på TV4 får vänta till den 30 oktober.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL