Då påbörjas inspelningen av Estonia – C Mores stora dramasatsning

Då påbörjas inspelningen av Estonia – C Mores stora dramasatsning

  • C More
Filmtopp
01 februari 2022 kl. 14:02
ANNONS
ANNONS

Sjösättningen av Estoniaserien närmar sig

Inspelningen av "Estonia", en av årets största satsningar från C More, påbörjas snart. Detta rapporterar streamingtjänsten i ett pressmeddelande.

I april startar inspelningen av C Mores nya stora dramasatsning "Estonia". Färjekatastrofen är en av de värsta olyckorna i modern tid, som än idag saknar många svar. Serien "Estonia" beskriver ur flera personers perspektiv hur utredarna försökte hitta en heltäckande förklaring till olyckan, och varför det misslyckades.

– Jag blev väldigt tagen av det starka manuset och de känslomässigt övertygande karaktärerna. Berättelsen är karaktärsdriven och kompletteras av engagerande visuellt berättande. Jag tror att serien kommer att ge djupare insikter om den tragiska händelsen och det gör serien värd att göra, säger Jani Hartikainen, chef för drama och utveckling på MTV & C More Finland.

– Vår tids mest traumatiska händelse behandlas med respekt av seriens huvudförfattare Miikko Oikkonen. Det känns både relevant och nödvändigt att dramatisera händelserna kring Estonias förlisning. Det ska bli spännande att få följa dramatiken kring hur de tre länderna försöker förstå och hantera den fruktansvärda katastrofen. Att vi dessutom lyckats få ihop en stark samproduktion mellan de inblandade länderna, Finland, Sverige och Estland, är en styrka, säger Piodor Gustafsson, nordisk dramadirektör för TV4 Media och C More samt exekutiv producent för Estonia.

Under natten den 28 september 1994 förliste MS Estonia i en storm på Östersjön. Under de 35 minuter som det tog för fartyget att sjunka fördes en hård kamp för överlevnad. Av de 989 passagerarna ombord dog 852 personer, de flesta var svenskar och estländare. Förlisningen av MS Estonia är den näst dödligaste sjökatastrofen i fredstid efter Titanic.

Estonia är ett karaktärsdrivet händelsedrama om MS Estonias förlisning i september 1994 och utredningen som följde. I serien får man följa händelseutvecklingen och den efterföljande utredningen ur flera olika karaktärers perspektiv.

– Estonias förlisning var en tragisk händelse som drabbade många. Det är mycket viktigt för oss att respektera alla offer och deras anhöriga. Nästan 30 år har gått sedan olyckan och med hjälp av en dramatisering kan vi berätta nya perspektiv om vad som hände, säger Matti Halonen, exekutiv producent på Fisher King.

– Jag är väldigt ödmjuk och stolt över att vara en del av den kommande serien Estonia. Vi har verkligen ett spännande och fängslande manus om utredningen av, och orsakerna bakom, olyckan. Jag ser fram emot ett nära samarbete med det finska, estniska och svenska teamet om en tragedi som fortfarande påverkar våra länder djupt, säger Måns Månsson, regissör.

"Estonia" är en samproduktion mellan C More Finland & Sverige, TV4, MTV Finland och Telia Estland. Serien distribueras utanför Norden av Beta Film. Premiären beräknas till hösten 2022 på C More.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL