Idol

TV4 gör om Idol efter kritiken

23 november 2021 kl. 17:11
ANNONS
ANNONS

Idol återgår till gamla röstningssystemet

Idols nya röstningssystem som infördes i pågående säsong har sågats av tittarna och tidningskrönikörer. I samband med slutfasen av årets Idol har TV4 beslutat sig för att ta tillbaka gamla röstningssystemet.

Från och med fredag återgår Idol till det gamla röstningssystemet som vi har sett i tidigare säsonger. Det innebär att det blir telefonomröstning som pågår under sändningstid och att den tävlanden som har fått lägst antal röster under kvällen lämnar Idol.

— Vi gick in i slutfasen av Idol-äventyret i fredags med kvartsfinal, semifinal och final kvar. Det betydde att alla tävlande fick sjunga i fredags och två idoler fick lämna tävlingen. Den veckolånga röstningsperioden avslutades i fredags och till den kommande fredagsfinalen som är kärlekstema kommer tittarna endast att kunna rösta på fredagskvällen under direktsändningen, säger Malin Knave, Idols exekutiva producent.

När TV4 började sända sin 17:e säsong av Idol tidigare i höstas lanserade ett nytt röstningssystem inför årets första fredagsfinal. Det innebar att man skulle förlänga röstningsperioden och göra programmet mer relevant för tittarna som följer avsnitten på TV4 Play. Istället för att tittarna skulle se och följa Idol-deltagarnas framträdanden och rösta på vilka som var bäst i fredagssändningen skulle tittarna istället få rösta hela veckan.

Föregående vecka avslutades röstningen i början av programmet och sedan fick deltagarna en efter en veta om de skulle få sjunga eller inte, tills den som hade lägst antal röster återstod och blev utröstad utan att få framföra sin inövade låt.

Men tittarna har rasat mot upplägget som många beskriver som orättvis och obegriplig. Även tidningskrönikör har kritiserat det nya systemet.

”Upplägget, som innebär att tittarna får hela sju dagar på sig att rösta och idolerna går vidare till nästa veckas fredagsfinal innan de ens hunnit sjunga, är lika obegripligt som det låter”, skrev Natasha Azarmi, Aftonbladets krönikör.

"Har varit tanken hela tiden"

Alexander Kronlund som är producent och låtskrivare och som är inne på sitt femte år som jurymedlem säger att det fanns både positiva och negativa aspekter kring den nya röstningssystemet.

– Det som jag har lärt mig acceptera är att det är en personlighetstävling också. Det är mycket hur dom jobbar med publiken på sociala medier och på andra sätt som personligheter, som väger in. Det är på gott och ont. Det faller bort många supertalanger som kanske är lite inåtvända. Publiken kan bli förtjust i en karaktär vilket är en del av att vara någons idol. Det kallas ju för ”Idol”, säger han till Expressen.

Men det är inte kritiken från tittarna och krönikörer som har gjort att TV4 har beslutat sig för att återgå till gamla röstningssystemet.

– Nu när tävlingen går in på slutfasen med kvartsfinal, semifinal och final så återgår vi till gamla röstningssystemet vilket har varit vår tanke hela tiden, säger Malin Knave, Idols exekutiva producent.

Men hur det ser ut med nya röstningssystemet till nästa års Idol är dock oklart.

– Självklart tar vi med synpunkter som nått oss när vi utvärderar den gångna säsongen, säger Malin Knave, Idols exekutiva producent.

MER LÄSNING

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL