Trots tokhyllningarna – Furiosa floppar på bio

Trots tokhyllningarna – Furiosa floppar på bio

Emil Oscar Rasmussen
27 maj 2024 kl. 14:30

Slagen av Katten Gustaf i Sverige

Storslagna, påkostade och kritikerrosade "Furiosa: A Mad Max Saga" har visat sig inte vara alls så efterlängtad som många trodde. Actionrullen har inte alls lyckats leva upp till förväntningarna på biomarknaden.

"Furiosa: A Mad Max Saga" gick upp på biografer under förra veckan och George Millers senaste actionrulle har höjts till skyarna av kritiker. Filmtopp gav exempelvis Furiosa högsta möjliga betyg och filmen har även fått fina omdömen av publiken.

Trots hyllningarna, och trots att Millers tidigare rulle i franchisen, Mad Max: Fury Road (2015) lyfts fram som en av 2000-talets bästa actionfilmer, har Furiosa inte lyckats fylla biosalongerna.

Trots tokhyllningarna – Furiosa floppar på bio
Foto: Warner Bros.

Furiosa är sämst på nästan 30 år

Den sista måndagen i maj är den nationella helgdagen Memorial Day i USA, och helgen som leder fram till dagen är traditionellt sett en stark biohelg. När Furiosa nu fick sin premiär i anknytning till långhelgen förväntades filmen göra avtryck på den amerikanska biomarknaden.

Men när resultatet av helgen nu ska summeras kan filmens inledande biofönster inte klassas som något annat än en flopp. Enligt Deadline har filmen spelat in dryg 30 miljoner dollar under helgen och det är hela 29 år sedan en film presterade så här dåligt under samma förutsättningar, då Casper (1995) endast drog in 22 miljoner dollar.

Katten Gustaf - filmen
Foto: Sony Pictures.

Besegrad av "Katten Gustaf – filmen" i Sverige

Även i Sverige har Furiosa: A Mad Max Saga underträffat förväntningarna. Filmen tar sig visserligen in på Biotoppen utan några problem, men den får ser sig slagen av familjefilmen Katten Gustaf – Filmen, som nyper topplistans förstaplacering.

Trots den oväntat svaga öppningen för Furiosa finns det fortfarande gott om tid för filmen att växa, men filmen kan ändå ses som nästa bevis i ledet på osäkerheten som råder på biomarknaden.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL