Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Tomas Alfredson i nytt projekt med Tinker Tailor Soldier Spy-partner

Tomas Alfredson i nytt projekt med Tinker Tailor Soldier Spy-partner

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
08 juni 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
08 juni 2021

Alfredson tar känd bokserie till tv-rutan.

Sedan dundersuccén med "Tinker Tailor Soldier Spy" 2011 har Tomas Alfredsons karriär gått aningen knackigare, men nu är den svenske stjärnregissören klar för ett nytt storprojekt – och han gör det tillsammans med en bekanting från den senaste succén.

Tomas Alfredson – Tinker Tailor Soldier Spy
Tomas Alfredson – Tinker Tailor Soldier Spy. Foto: Focus Features

Tomas Alfredson har regisserat titlar som Torsk på Tallin - en liten film om ensamhet och Fyra nyanser av brunt, och globala succéer som Låt den rätte komma in och Tinker Tailor Soldier Spy. På senare år har Alfredson endast regisserat två långfilmer – Snömannen och Se upp för Jönssonligan, varav båda har fått ett minst sagt ljummet bemötande. 

Efter framgången med Tinker Tailor Soldier Spy spådde många en ljus framtid för Alfredsons karriär, men det går inte säga annat än att den har stagnerat sedan dess – det kan det dock bli ändring på nu. Deadline rapporterar att Alfredson ska göra en ny serie tillsammans med Peter Straughan, en av manusförfattarna bakom Tinker Tailor Soldier Spy.

Den nya serien går under namnet Europa, kommer att bestå av åtta delar och baseras på Dave Hutchinsons deckarbokserie Fractured Europe Sequence, som består av fyra böcker. Hutchinsons böcker utspelar sig i en nära framtid där en pandemi och ekonomisk kollaps har delat upp Europa i mängder av mindre nationer.

Deckargenren, i kombination med framtidsaspekten, verkar vara en del som har lockat Alfredson till projektet:

– Europa är en unik blandning av en klassisk deckare och sinnesvidgande science fiction, säger Alfredson till Deadline.

"Europa" produceras av Studiocanal tillsammans med Seven Stories. Med Tinker Tailor Soldier Spy lyckades Alfredson och Straughan kamma hem både två BAFTA-vinster och tre Oscarsnomineringar – det återstår att se om de kan upprepa framgångssagan med Europa.

MISSA INTE:

MER LÄSNING:
Original mot Remake: Låt den rätte komma in 
2000-talets bästa svenska filmer

NÄSTA ARTIKEL