2000-talets bästa svenska filmer

2000-talets bästa svenska filmer

Uppdaterad 16 mars 2022 kl. 15:03 | Publicerad 28 juni 2017 kl. 15:57

Här är mina tio favoriter bland 2000-talets svenska filmer:

Jag har alltid haft det lite svårt för svenska filmer. Jag vet inte vad det är, men det är förvånansvärt sällan som svenska filmer stannar kvar i mitt medvetande någon längre period. Visst finns det Ingmar Bergman-filmer att gå tillbaka till, men för det mesta relaterar jag svenska filmer till kriminalfilmer med hundra uppföljare som visas på tv. Men med det sagt är jag såklart medveten om att så inte är fallet, och det har naturligtvis producerats ett gäng kapabla rullar under 2000-talets första sjutton år, som jag faktiskt minns än idag.

10. Call Girl (2012)

Handling: Iris är en ung tjej i Stockholm som rekryteras från samhällets botten in i en hänsynslös värld där brutala maktspel utövas. Hon tvingas göra hemska saker för att överleva.

Motivering: Regissör Mikael Marcimain visar här upp sin fina analoga stil (som han senare utvecklade i Gentlemen). Jag köper absolut att vi befinner oss i Stockholm under slutet av 70-talet och Pernilla August är otroligt obehaglig som bordellmamman Dagmar Glans.

9. Kocken (2005)

Handling: Polarna Martin och Sundsvall ska jobba i köket på ett fartyg som är på väg till Kapstaden. Deras chefskock är Peter Stein, som visar sig vara en synnerligen speciell och sträng ledare.

Motivering: Kjell Bergqvist kan nästan inte hjälpa att vara rolig trots att hans karaktär är fullkomligt avskyvärd. Under vissa stunder är Kocken ganska ostig, men den besitter även något äkta och humant som faktiskt blir rörande på slutet.

8. Känn ingen sorg (2013)

Handling: Pål drömmer om att bli artist, men hans största hinder är sig själv. Vänskaps- och kärleksrelationer ställs på sin spets i Påls kamp att hitta sitt kall. Filmen baserar sig på Håkan Hellströms texter och musik.

Motivering: Något överskattad, men det är omöjligt att inte charmas, speciellt om man är ett Håkan Hellström-fan. Låtarna inkluderas vid helt rätt tillfällen och filmen levererar en kraftig dos av både skratt och gråt. Jag tror att det finns något för alla i Känn ingen sorg.

7. Återträffen (2013)

Handling: Den kända konstnären Anna Odell blir inte bjuden på sin klassåterträff. Hon bestämmer sig för att göra en film om vad som skulle kunna hänt om hon blev bjuden, för att sedan visa den filmen till hennes före detta klasskompisar.

Motivering: Anna Odell använder en unik och spännande berättarteknik som man fascineras av genom hela upplevelsen. Likt Ruben Östlunds filmer finns det i Återträffen en tendens att stanna kvar vid jobbiga situationer, och de scenerna får en att vilja titta bort, på ett bra sätt.

6. Offside (2006)

Handling: Anders fotbollslag Stenfors BK har det svårt. Han har därför problem med att försörja sin familj och om Stenfors BK åker ur ännu en division, kanske Anders tvingas flytta från sin älskade stad. Men när den före detta storstjärnan från Liverpool Duncan Miller skriver på för laget, tänds hoppet igen.

Motivering: I mina ögon är det här en otroligt underskattad och bortglömd komedi. Jonas Karlsson bevisar att han är väldigt mångsidig och hans kemi med Torkel Petersson är svårslagen. Svengelskan som används när medborgarna tvingas kommunicera med britten Duncan Miller är fortfarande komiskt guld.

5. Snabba Cash (2010)

Handling: JW strävar efter att leva i lyx men han har problem med att upprätthålla sin dyra image. Detta leder honom till farliga uppdrag med hög belöning och han kommer i kontakt med den efterlyste fången Jorge samt den serbiska mafioson Mrado.

Motivering: Det kunde väl knappast bli en mycket bättre filmatisering av Jens Lapidus förlaga? Att de utländska affischerna var prydda med texten: "Martin Scorsese presents" borde ju indikera något i alla fall. Joel Kinnaman är fantastisk i rollen som satte honom på kartan, och regissör Daniel Espinosa (som likt Kinnaman också dragit till Hollywood) levererar ett komplext och nagelbitande berättande.

4. Låt den rätte komma in (2008)

Handling: Den mobbade pojken Oskar hittar kärlek och hämnd genom den vackra men speciella flickan Eli.

Motivering: Tomas Alfredssons film Tinker Tailor Solider Spy hade definitivt funnits med på min lista över de bästa filmerna under 2000-talet oavsett ursprungsland och han visar även i Låt den rätte komma in upp sin avancerande registil. Han lyckas fånga en mörk och obehaglig stämning som är kusligt effektiv. De två huvudrollsinnehavarna Kåre Hedebrant och Lina Leandersson förtjänar också en stor eloge.

3. De ofrivilliga (2008)

Handling: Ett collage av fem historier där gruppens påverkan på individen utforskas.

Motivering: De ofrivilliga är den aktuella regissören Ruben Östlunds bästa film (eller kommer The Square att ändra på det?). Som tidigare nämnt älskar han att dröja kvar vid pinsamma situationer som är både tragiska och komiska, men framförallt intressanta ur ett socialpsykologiskt perspektiv.

2. Ondskan (2003)

Handling: Erik Ponti är en bråkstake som blir relegerad från sin skola. Hans mamma säljer dyra tavlor för att han ska kunna gå på det fina internatet Stjärnsberg. Där träffar han Pierre, och tillsammans får de uppleva internatets hemska mobbningskultur och våldsamma ritualer.

Motivering: Är Ondskan kanske den mest citerade svenska filmen under årtusendet? Mörka komedier är kanske något överrepresenterade på den här listan - för jag skulle klassa Ondskan som en sådan - men det är den typ av film som verkligen lyckas engagera mig. Vänskapsrelationen mellan Erik och Pierre är väldigt fin och visst känns det härligt när Gustav Skarsgårds karaktär väl sätts på sin plats?

1. Lilja 4-Ever (2002)

Handling: Sextonåriga Lilja flyttar till Sverige från Estland efter att ha blivit lovad jobb av sin "kille", men hon inser snart att hon blivit lurad. Hon leds in i en värld av prostitution och människohandel.

Motivering: Lukas Moodyssons mästerverk är hjärtskärande och brutal i sitt skildrande och det är omöjligt att inte beröras. Man skulle väl kunna säga att Lilja 4-Ever är raka motsatsen till en feel good-film och det tar faktiskt rejält emot att se klart den, men den skakande upplevelsen är värd det till hundra procent.     

LÄS OCKSÅ: Svenska TV-serier som slagit utomlands

Vilka tycker du är 2000-talets bästa svenska filmer?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL