Tom Hanks om en av sina bästa filmer: "Ingen pratar om den"

Tom Hanks om en av sina bästa filmer: "Ingen pratar om den"

Filmtopp
18 januari 2023 kl. 21:01

"En otroligt viktig film"

Tom Hanks är högaktuell med "A Man Called Otto" och han har fler omtalade succéer på sin meritlista än de flesta alla – men trots det finns det en film som stjärnan själv tycker att det pratas om alldeles för lite.

Tom Hanks är en av vår tids allra största skådespelare. Den tvåfaldige Oscarsvinnaren har medverkat i flera globala succéer, som Forrest Gump (1994), Rädda menige Ryan (1998) och Cast Away (2000) för att bara nämna några, och han tycks dessutom vara universellt älskad för sin personlighet.

Just nu är Hanks högaktuell med A Man Called Otto, den amerikanska remaken av En man som heter Ove, som gick upp på bio i Sverige i januari. Genom sin karriär har Hanks hunnit medverka som skådespelare i en bra bit över 100 produktioner och en stor mängd av dessa har blivit riktiga kassakor, kritiker- och publikfavoriter, och riktiga snackisar.

Trots att Tom Hanks har varit med i så många omtalade filmer och är en av planetens kändaste människor, tycker han att det finns en film i hans filmografi som inte lyfts fram så ofta som den bör.

Tom Hanks öppnar upp om en av sina bästa filmer: "Ingen pratar om den"

Nyligen medverkade Tom Hanks i podcasten ReelBlend av CinemaBlend, där han bland annat marknadsförde A Man Called Otto, men också pratade om sin karriär i övrigt. Bland annat lyfte Hanks fram en film från 2002 som en av hans mest underskattade. Under året hade två framgångsrika Hanks-filmer premiär, Catch Me If You Can och Road to Perdition, och det är den sistnämnda som Hanks inte tycker får uppmärksamheten den förtjänar.

–  Av någon anledning refererar ingen till Road to Perdition och det var en otroligt viktig film att gå igenom för mig, berättar Hanks i podcasten.

Hanks lyfter delvis fram stjärnglansen vid sidan om honom själv till en anledning att filmen borde uppmärksammas mer:

– Jag är med i den, "Don Moustache" med en hatt på, men du har också två killar som skulle visa sig bli två av de största filmnamnen i branschens historia, med Jude Law och [Daniel] Craig.

Tom H
Tom Hanks i Road to Perdition. Foto: 

Tom Hanks spår en ljus framtid för sin underskattade film

Trots att Road to Perdition ofta hamnar i skymundan i diskussionen om Hanks bästa filmer, spår stjärnan själv att den kan ha en ljus framtid. Han hoppas att den kan bli den typen av film som kan nå ut till folk många år framåt i tiden och jämför dess status med klassiker som han själv uppskattar i dag.

– Ju mer undangömd och okänd en film från 1940- eller 1950-talet är desto bättre, för jag har inga förutfattade meningar om den. Jag vet ingenting om den. När man tittar på den typen av film och den är toppen och otroligt rörande är allt jag kan tänka att "jag är så glad att den här filmen finns för evigt, så att jag fick chansen att titta på den igen". Det kanske är så det blir med Road to Perdition, spekulerar Hanks.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL