Se ett första klipp ur A Man Called Otto med Tom Hanks

Biosuccé för A Man Called Otto – i USA och Sverige

Filmtopp
17 januari 2023 kl. 11:01
ANNONS
ANNONS

Så många såg A Man Called Otto i helgen

"A Man Called Otto", den amerikanska remaken på "En man som heter Ove", med Tom Hanks i huvudrollen, hade nyligen Sverigepremiär. Nu annonserar SF Studios i ett pressmeddelande att filmen gör succé på både svenska och amerikanska biografer.

SF Studios dramakomedi A Man Called Otto med Tom Hanks och Mariana Treviño i huvudrollerna har haft en mycket stark öppning på svenska och amerikanska biografer sedan i fredags då filmen hade premiär. Filmen, som är producerad och helfinansierad av SF Studios, är den största svenska filmproduktionen någonsin och ligger under öppningshelgen på fjärde plats i USA och andra plats i Sverige, där filmen lockat hela 34 000 biobesökare.

Filmen har även gjort succé på de övriga marknader där den haft premiär, bl.a. Mexico, Spanien, Storbritannien och Australien och har totalt spelat in 35 miljoner dollar, varav 21 miljoner dollar i USA. Sony Pictures hanterar global distribution och SF Studios är, förutom producent, även distributör för filmen i Norden.

Filmen är en livsbejakande dramakomedi om kärlek och oväntade vänskaper och är baserad på Fredrik Backmans bästsäljande bok En man som heter Ove och den svenska succéfilmen med manus och regi av Hannes Holm från 2015 med samma namn. I den nya filmatiseringen har titelkaraktären döpts om till Otto för att passa i en amerikansk miljö.

Största produktionen någonsin

SF Studios är huvudproducent och har fullfinansierat denna storsatsning som är den största svenska filmproduktionen någonsin – en produktion som har lockat till sig de största talangerna från Hollywood. Regissören Marc Forster (Finding Neverland, Flyga drake, Christoffer Robin & Nalle Puh, Monster’s Ball) och manusförfattaren David Magee (Finding Neverland, Berättelsen om Pi) är internationellt hyllade i filmbranschen och har tidigare samarbetat i BAFTA- och Oscarsnominerade filmen Finding Neverland.

Producenter är Fredrik Wikström Nicastro (En man som heter Ove, Borg)  tillsammans med Rita Wilson (Mamma Mia!, Mamma Mia! Here We Go Again, My Big Fat Greek Wedding, My Big Fat Greek Wedding 2) och Playtone-ägarna Tom Hanks och Gary Goetzman.

Fredrik Wikström Nicastro, producent säger:

– Jag tror många har svårt att förstå att A Man Called Otto faktiskt är en svensk filmproduktion och att det är den största skandinaviska filmsatsningen någonsin. Det är därför extra roligt att SF Studios från lilla Sverige kan göra sådan succé på bio i USA. Mest glada är vi för den enorma kärlen som vi fått från publiken – som gett den betyg A på CinemaScore, 5.0 på PostTrak samt otroliga 97 % audience score på Rotten Tomatoes. Vi tror därför att filmen kommer fortsätta sprida värme och hopp till biobesökare över hela världen under lång tid framöver.

Premiären av A Man Called Otto har överträffat alla förväntningar i samtliga marknader och lockade 34 000 svenskar till 270 biograferna i helgen. Det var en av de bredaste premiärerna i Sverige efter pandemin.

Michael Porseryd, vd på SF Studios säger:

– Vi är oerhört stolta över att vi som nordiskt filmbolag har skapat denna film tillsammans med några av världens främsta talanger i filmbranschen och väldigt glada över att den nu tas emot så väl av biopublik i såväl Sverige samt över hela världen. Den starka öppningshelgen på biograferna tillsammans med de positiva publikundersökningarna visar verkligen att filmen uppskattas av publiken.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL