Top Gun Maverick

Tom Cruise vägrade låta Top Gun: Maverick släppas för streaming

Filmtopp
24 september 2022 kl. 20:09

Tacka har vi Tompa!

Under pandemin fanns det press på att släppa den gigantiska biosuccén "Top Gun: Maverick" för streaming. Men en envis Tom Cruise såg till att det inte skedde.

Den nya Top Gun-filmen gick upp på biografer i maj och sedan dess har succén varit ett konstant faktum. Filmen älskas av både publiken och kritiker, och har sålt fler biobiljetter än någon annan film under 2022. Nu jagar den Avatar på topplistan över de mest sedda biofilmerna någonsin. Men allting hade kunnat gå åt ett annat håll för den efterlängtade uppföljaren. Detta om det inte vore för filmens stora stjärna och producent Tom Cruises envishet.

Filmen skulle först ha gått upp på biografer under 2020, men med pandemin blev den likt de flesta filmerna det året uppskjuten till ett senare datum. Premiärdatumet för Top Gun: Maverick skulle komma att flytta på sig flera gånger om innan den till slut flög upp på världens biografer. Enligt flera uppgifter ska det vid tiden ha funnits påtryckningar om att istället släppa filmen för streaming, vilket Tom Cruise inte tänkte gå med på.

Tom Cruise vägrade låta Top Gun: Maverick släppas för streaming

Tom Cruise vägrade låta Top Gun: Maverick släppas för streaming
Foto: Paramount Pictures.

I en intervju med Variety berättade Tom Cruise varför han vägrade låta Top Gun: Maverick gå direkt till streaming och det ska väl sägas att han talade ett tydligt språk: 

– Jag gör film för den stora skärmen, säger han och förklarar att det aldrig var på tal för honom att låta filmen ha premiär någon annanstans än på bio.

Vidare berättar han om sin kärlek för biografer:

– Jag har spenderat mycket tid med folk som äger biografer. Folket som serverar popcornen och de som möjliggör allt det här. 

Cruise ska även ha uttryckt sig bekymrad över att nya filmer tidigt pressas till att släppas för streaming, och understrukit att han gjorde allt han kunde för att det inte skulle hända med Top Gun: Maverick. 

Vi får vara glada över att Tom Cruise lät oss vänta. Det här är onekligen en film som bör upplevas på bio. Har du ännu inte sett den? Skynda då innan den försvinner från landets biografer.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL