Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Peter Stormare om hatet mot Mark Hamill: "en riktig idiot"

Peter Stormare om hatet mot Mark Hamill: "en riktig idiot"

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
20 september 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
20 september 2022

Glömmer aldrig Star Wars-stjärnans beteende

Om du frågar Peter Stormare är Mark Hamill, känd som Luke Skywalker i Star Wars, en riktig idiot. I en intervju med Filmtopp berättar han varifrån hatet kommer.

I morgon är det premiär Disney+ nya Star Wars-serie Andor där vi får se Diego Luna spela mot svenske Stellan Skarsgård. Med anledning av detta har Filmtopp grävt i arkivet och tagit fram vad vi har på våra svenskar och det intergalaktiska universumet. Detta leder oss till en spännande om än bitter historia mellan Peter Stormare och Mark Hamill från tiden de spelade in en film tillsammans.

Nej, Peter Stormare och Star Wars-stjärnan Mark Hamill kommer inte överens. Enligt svensken beror det på en incident under inspelningen av filmen Hamilton som de gjorde tillsammans. I en intervju med Filmtopp berättar han närmare om vad det var som egentligen hände när respekten för sin tidigare kollega åkte ut genom fönstret.

Under tiden Peter Stormare var aktuell med The Big LebowskiSeinfeld och Armageddon var han även i ropet med hjälterollen i den nordiske actionfilmen Hamilton. Ombord fanns även Mark Hamill som under 70-och 80-talet slog igenom brett med George Lucas första Star Wars-trilogi. Flera år senare – under den större delen av nittiotalet – hade han ägnat sig åt diverse TV-roller. Därför var han säkerligen sugen på att få bevisa sig på nytt med en långfilm där han fick chansen att spela mot en respekterad skådespelare som Stormare, detta som skurken Hawkins.

Om vi vågar tro svenskens version av deras gemensamma historia fanns det ett stjärnego som lade grunden för att det kort sagt sket sig emellan dem.

Peter Stormare om hatet mot Mark Hamill: "en riktig idiot" 

Peter Stormare om hatet mot Mark Hamill: "en riktig idiot"
Mark Hamill i "The Last Jedi" (2017). Foto: Disney.

När Peter Stormare pratade med Filmtopp i januari 2021 berättade han om en incident under inspelningen av Hamilton, som än i dag gnager honom när han tänker på Mark Hamill. I en scen de spelade in ska Hamill slå en Peter Stormare som hänger med huvudet och enligt honom var kameran då bakom hans rygg, så att det inte gick att se Hamill träffa honom. Men trots detta menar Stormare att Hamill gick för nära och slog honom så att "näsan stod kvart över tre" och en tand åkte ut. 

– Jag tuppar av och kan inte filma något på några dagar. Men karljäveln har aldrig bett om ursäkt, berättar Peter Stormare för Filmtopp.

Vidare berättar han att det var spänt mellan dem under resten av tiden de spelade in Hamilton. Han menar att Hamill därefter aldrig kollade honom i ögonen, varken när de spelade in sina sista scener ihop eller under den stora premiären i USA. 

– Han får hålla på med sin Star Wars och tjäna pengar på en massa skit, men för mig kommer han alltid vara en skitskalle.

Hamill har aldrig kommenterat incidenten, men har vid ett tillfälle uttryckt att han älskade att arbeta med svensken. Det var på Twitter som han då kallade honom för "Den store Peter Stormare". 

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL