TIPS: I kväll kan du se Liam Neeson i hans mest ikoniska roll

TIPS: I kväll kan du se Liam Neeson i hans mest ikoniska roll

Emil Oscar Rasmussen
23 oktober 2023 kl. 13:10

Missa inte Liam Neeson i Taken – på tv i dag

Liam Neeson är dubbelt bioaktuell med "Retribution" och "In the Land of Saints and Sinners", men han syns även på tv – med sin ikoniska roll i "Taken".

Liam Neesons karriär spänner över fyra decennier, men trots det är han lika populär som alltid – kanske till och med mer än någonsin. Även om de riktigt stora titlarna kommit lite glesare de senaste åren, är han fortsatt en publikmagnet. Ett tydligt bevis på det är att han just nu är bioaktuell med både en och två filmer, sågade Retribution och hyllade In the Land of Saints and Sinners.

Skådespelarens popularitet är inte något som går de svenska tv-kanalerna obemärkt förbi, och titt som tätt rullar hans storfilmer i linjär-tv. I kväll har vi chansen att se Liam Neeson i filmen som gjorde honom till genren för actionthrillers största stjärna. Taken (2008).

TIPS: I kväll kan du se Liam Neeson i hans mest ikoniska roll
Foto: Scanbox Entertainment.

Missa inte Taken på TV6 i kväll – Liam Neesons älskade actionthriller

I kväll sänds Liam Neesons "Taken" (2008) på TV6 kl. 21.00. Taken är filmen som blivit mer eller mindre synonym med den nordirländske skådespelaren. Trots att han har titlar som Schindler's List (1993), Star Wars: Episod I – Det mörka hotet (1999) samt en rad andra storfilmer på sin meritlista, är det numera rollerna i actionthrillers som han i första hand associeras med – och det hade inte hänt utan dundersuccén från 2008.

Framgångarna med Taken ledde till och med till två uppföljare, Taken 2 (2012) och Taken 3 (2014). Under 2020-talet är det dessutom den typen av roller i actionthrillers och actionkriminalare som vi huvudsakligen har sett Neeson.

Är du inte bekant med Taken handlar den om en tidigare CIA-agent, Bryan (Neeson), som har svårt att lämna rollen som agent bakom sig. Han anar faror överallt, men går emot sina instinkter när hans dotter vill åka till Paris med en vän. Det visar sig snart att Bryan hade belägg för sin ständiga oro när dottern kidnappas i Frankrike och riskerar att säljas som prostituerad. Nu börjar en kamp mot klockan för att rädda henne.

När "Taken" kom fick filmen ett ljummet mottagande av kritikerna (den har i dag 51 i Metascore), men hos publiken var den en omedelbar framgång och den har med tiden fått en viss kultstämpel. I skrivande stund har actionthrillern imponerande 7,8 i betyg på IMDb.

"Taken" (2008) visas på TV6 i kväll, den 23 oktober, kl. 21.00. Vill du hellre se filmen på dina villkor? Här kan du streama "Taken" (2008).

NÄSTA ARTIKEL