TIPS: Har du sett Beck-filmerna med Rolf Lassgård? Här streamar du dem!

TIPS: Har du sett Beck-filmerna med Rolf Lassgård? Här streamar du dem!

Eric Diedrichs
Uppdaterad 05 mars 2024 kl. 18:03 | Publicerad 06 december 2023 kl. 06:12

Spelade Gunvald Larsson före Mikael Persbrandt

På fredag är det premiär för en ny "Beck"-film, men innan Peter Haber gestaltade den folkkäre kommissarien gjordes en filmserie med Rolf Lassgård.

Om det är två saker vi inte tycks kunna få nog av så är det Beck och Rolf Lassgård. På fredag är det premiär för Beck 49: Inferno där Peter Haber ännu en gång återvänder i rollen som Martin Beck. En till film är inspelad som förväntas att släppas under våren.

Som många vet finns det Beck-filmer från före Peter Haber-eran. Den första släpptes redan 1967 och hette Roseanna. I den såg vi Keve Hjelm som Martin Beck, därefter dröjde det till 1973 när en amerikansk version av Den skrattande polisen gjordes med självaste Oscarsvinnaren Walter Matthau som "Jake Beck".  Kort därefter, 1975, skrev Bo Widerberg svensk historia när han stod för mästerstycken Mannen på taket med Carl-Gustaf Lindstedt som den älskade polisen.

Stockholm Marathon
Kjell Bergqvist, Gösta Ekman och Rolf Lassgård i "Stockholm Marathon". Foto: AB Svensk Filmindustri

Rolf Lassgård spelade Gunvald Larsson före Mikael Persbrandt

Efter två ryska filmatiseringar (1981-1986), en brittisk med Derek Jacobi som Beck, och en nederländsk film, var det återigen dags för en svensk filmserie. Denna gången med Gösta Ekman i huvudrollen, Kjell Bergqvist som Lennart Kollberg och publikfavoriten Rolf Lassgård som Gunvald Larsson. Under 1993 och 1994 släpptes sex filmer, där Brandbilen som försvann var först ut.

Samtliga har ett relativt gott anseende där Roseanna och Mannen på balkongen – båda släppta 1993 och i regi av Daniel Alfredson – är de mest uppskattade. Bästa av allt? Samtliga finns tillgängliga för streaming.

Här streamar du Beck-filmerna med Rolf Lassgård

För mer läsning, se vår lista med de bästa Beck-filmerna enligt IMDb.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL