Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
EXTRA: Sven-Bertil Taube är död – blev 87 år

TIPS: Bästa filmerna med Sven-Bertil Taube

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
12 november 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
12 november 2022

Vi hyllar den svenske ikonen

I dag möttes vi av beskedet om Sven-Bertil Taubes bortgång. Filmtopp hedrar sångaren och skådespelaren med lyfta fram hans bästa filmer.

Tidigare i dag kunde vi rapportera att den svenska ikonen Sven-Bertil Taube har dött, 87 år gammal. Enligt hans manager dog den folkkäre artisten i London under gårdagen, en stad han varit bosatt i sedan decennier tillbaka.

Även om Sven-Bertil Taube kanske främst är känd för sin musik, var han också en prisad och skicklig skådespelare. Under åren blev det fyra stycken Guldbaggenomineringar varav två stycken vinster för Bästa manliga huvudroll.

Bästa filmerna med Sven-Bertil Taube

Under åren blev det 53 stycken film- och TV-roller med debut redan 1949 i Per Gunvalls musikal Sjösalavår. Då var Sven-Bertil bara 15 år, men ingången var naturlig sett till att han spelade sig själv mot sin pappa Evert Taube, som i sin tur spelade "trubaduren". Därefter dröjde det till 1964 innan nästa filmmedverkan kom. Nedan följer guldkornen.

Stimulantia
Sven-Bertil Taube får öronen rengjorda av Harriet Andersson. Foto: Svensk Filmindustri.

Stimulantia (1967)

Regi: Hans Alfredson, Gustaf Molander, Ingmar Bergman, Vilgot Sjöman m.fl.
Med: Harriet Andersson, Sven-Bertil Taube, Ingrid Bergman, Gunnar Björnstrand, Lars Ekborg m.fl.

Under 60-talet kunde vad som helst hända! Som till exempel att man samlade ihop Sveriges ledande regissörer och gav dem uppdraget att göra film på temat stimulans. Resultatet blev denna unika episodfilm som lyckades med konststycket att locka hem Hollywoodstjärnan Ingrid Bergman, som här gjorde sin första svenska roll på 25 år!

Sven-Bertil har en mindre, men minnesvärd roll i en episod på et hotellrum. Vissa av historierna håller utmärkt än i dag, andra är betydligt mer… diskuterbara.

Finns på: TriArt Play, SF Anytime (hyr)

Örnen har landat med Sven-Bertil Taube
"Örnen har landat" är en av de bästa filmerna med Sven-Bertil Taube. Foto: Columbia Pictures.

Örnen har landat (1976)

Regi: John Sturges
Med: Michael Caine, Donald Sutherland, Sven-Bertil Taube, Robert Duvall m.fl.

Hör och häpna! På 70-talet gjorde Sven-Bertil Taube ett krigsäventyr med storheter som Michael Caine, Robert Duvall och Donald Sutherland. Året är 1943 och Nazityskland bestämmer sig för att kidnappa Winston Churchill när han ska tillbringa en helg i den engelska kustbyn Norfolk. Taube spelar den tyske soldaten Hans von Neustadt.

Finns på: Cineasterna, iTunes (hyr), Blockbuster (hyr), SF Anytime (hyr)

Händerna med Sven-Bertil Taube
Sven-Bertil Taube vann Guldbaggen för "Händerna". Foto: Pan Vision.

Händerna (1994)

Regi: Richard Hobert
Med: Boman Oscarsson, Sven-Bertil Taube, Camilla Lundén m.fl.

Filmen som gav Sven-Bertil sin första Guldbaggenominering och vinst. Regisserad av Richard Hobert följer vi här med på en ryslig historia om Ralf (Taube) – en förlorare som envisas med att tro och hoppas på vinst i nästa dragning. Han lever ihop med Catti. In i deras liv kliver en dag Tomas, en mirakelman som med sina märkliga egenskaper starkt kommer att påverka ortsbefolkningen.

Finns på: SF Anytime (hyr)

Jerusalem
Bille Augusts "Jerusalem". Foto: SF Studios.

Jerusalem (1996)

Regi: Bille August
Med: Maria Bonnevie, Pernilla August, Lena Endre, Sven-Bertil Taube, Max von Sydow m.fl.

Baserad på Selma Lagerlöfs otroliga roman får vi här följa en socken i Dalarna, som en dag får besök av den karismatiske predikanten Hellgum. Han lovar frälsning för dem som följer honom till Det Heliga Landet, Jerusalem. En annorlunda utvandrarsaga som trollbinder från början till slut. Sven-Bertil Taube Guldbaggenominerades i kategorin Bästa manliga biroll för rollen som Hellgum.

Finns på: DVD

Män som hatar kvinnor
Foto: Nordisk Film.

Män som hatar kvinnor (2009)

Regi: Niels Arden Oplev
Med: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre, Sven-Bertil Taube m.fl.

Behöver förmodligen ingen närmare presentation. En lysande detektivhistoria om korruption och mord, vars förlaga skriven av Stieg Larsson blev en gigantisk, internationell succé. Sven-Bertil Taube Guldbaggenominerades i kategorin Bästa manliga biroll.

Den första filmen av tre är tveklöst den bästa och håller väl som en fristående historia. Blev även remake av David Fincher med Daniel Craig och Rooney Mara i huvudrollerna.

Finns på: Viaplay, iTunes (hyr), Google Play (hyr), SF Anytime (hyr) m.fl.

En enkel till Antibes med Sven-Bertil Taube
Rebecca Ferguson och Sven-Bertil Taube. Foto: SF Studios.

En enkel till Antibes (2011)

Regi: Richard Hobert
Med: Sven-Bertil Taube, Rebecca Ferguson, Dan Ekborg m.fl.

Änklingen George har nog av att hemhjälpen Maria stjäl hans saker och av att de vuxna barnen försäljer sälja hans hus och komma över pengarna. Georg bestämmer sig för att göra ett motdrag. Han packar sin väska och drar iväg på en svindlande resa mot sina drömmars mål. 

Sven-Bertil Taube spelade huvudrollen och belönades med sin andra Guldbagge i kategorin Bästa manliga huvudroll för sin insats.

Finns på: Tele2 Play, Cineasterna, Viaplay (hyr), SF Anytime (hyr) m.fl.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL