Regissören medger – tappade greppet om sin kommande Marvelfilm

The Marvels är tredje sämsta MCU-filmen någonsin – men överraskar också

Emil Oscar Rasmussen
09 november 2023 kl. 11:11

Blygsam debut för nya The Marvels

Kräftgången fortsätter för filmerna inom Marvel Cinematic Universe (MCU) – nya "The Marvels" rankas efter sin premiär som en av franchisens sämst rankade. Men det är inte alla som håller med om kritiken.

Trots en tydlig mättnad från den breda massan fortsätter superhjältefilmerna inom MCU att lanseras i relativt stadig takt. I går var det premiär för nya The Marvelsen film som fick ett helt okej betyg av Filmtopp. "Helt okej" verkar också vara det generella intrycket av filmen, baserad på de första recensionerna, vilket är betydligt sämre än vad Marvel Studios och Disney hade hoppats på.

De senaste åren har flertalet MCU-filmer underpresterat, som till exempel Eternals (2021), Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023) och Thor: Love and Thunder (2022). Ur ett betygsperspektiv ser det ut som om det är just till dessa filmer som nya The Marvels sållar sig.

The Marvels är tredje sämsta MCU-filmen någonsin – men överraskar också
Brie Larson gömmer sig när hon ser de tidiga "The Marvels"-recensionerna. Foto: Walt Disney.

The Marvels rankas just nu som den tredje sämsta MCU-filmen

På sajten Rotten Tomatoes rankas The Marvels just nu som den tredje sämsta filmen i franchisens historia, med blott nämnda Eternals och Ant-Man and the Wasp: Quantumania bakom sig. Efter de första 60 registrerade recensionerna hade filmen endast 53 procent positiva omdömen. Sedan dess har snittet stigit till 60 procent baserat på knappt 140 recensioner.

Det innebär att filmen närmar sig Thor: Love and Thunder på rankingen. Den senaste filmen med Chris Hemsworths superhjältekaraktär ligger just nu på 63 procent hos Rotten Tomatoes.

De fem bäst rankade MCU-filmerna på Rotten Tomatoes är:

  1. Black Panther (2018) – 96 procent
  2. Avengers: Endgame (2019) – 94 procent
  3. Iron Man (2008) – 94 procent
  4. Thor: Ragnarök (2017) – 93 procent
  5. Spider-Man: No Way Home (2021) – 93 procent.

Filmen överraskar också positivt på flera håll

De blygsamma recensionerna till trots är det lång ifrån alla som är missnöjda med The Marvels. Tvärtom verkar filmen vara en positiv överraskning för många, vilket var uppenbart på sociala medier när de första reaktionerna började trilla in på sociala medier under gårdagen.

Filmen hyllas knappast till skyarna i speciellt många fall, men delar av den får alltjämt en hel del lovord och en hel del inte-alls-så-dålig-som-jag-trodde-reaktioner.

Nyfiken på den nya MCU-filmen? Här är filmerna och serierna du bör se inför "The Marvels". Kolla också in guiden för hur du ser alla Marvelfilmer i kronologisk ordning.

NÄSTA ARTIKEL