Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Hur Quentin Tarantino nästan kom att regissera Sagan om Ringen

Tarantino fick nästan regissera Sagan om Ringen – Peter Jackson hotades

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
01 september 2023
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
01 september 2023

Då hade det bara varit rester kvar av Midgård

Innan inspelningen drog igång höll Peter Jackson på att förlora jobbet att regissera "Sagan om Ringen" till ingen mindre än Quentin Tarantino.

Det finns oändligt med spännande fakta att läsa om Sagan om Ringen, men kände du till att Peter Jackson var nära att få sitt stora passionsprojekt i händerna på Quentin Tarantino

Filmskaparen hade satt samman sin pitch för att filma Sagan om Ringen och befann sig på jakt efter producenter att finansiera projektet. Han tog det då till den numera ökände Harvey Weinstein som tillsammans med sin bror Bob Weinstein drev produktionsbolaget Miramax. Som berättelsen går kom de överens om att göra slag i saken, och Weinstein fick med sig Disney som medproducenter. Weinstein föreslog att de skulle hålla det nere till en enda film, men när Jackson ihärdigt stod på sig med att han ville göra tre filmer – och det i samma veva – förändrades allt.

Hur Quentin Tarantino nästan kom att regissera Sagan om Ringen
Foto: New Line Cinema.

Quentin Tarantino fick nästan regissera Sagan om Ringen – Peter Jackson hotades

– Harvey var väldigt exalterad över att göra Sagan om Ringen. Men när Disney förstod hur stor budget det skulle krävas och att filmerna skulle spelas in på ett bräde, samt att regissören knappast var ett stort namn, gjorde de det väldigt tydligt att de inte längre var med ombord, återberättar Jacksons manager Ken Kamins för The Independent

På den tiden gjorde Quentin Tarantino sina filmer tillsammans med Miramax. Weinstein som var missnöjd med Jacksons envishet ska då ha använt honom för att pressa honom till att tänka om:

– Han hotade med att få Quentin Tarantino att regissera om Peter inte kunde göra allt i en film som var två och en halv timme lång. 

Peter Jackson ska ha blivit otroligt trött på hur Miramax och Weinstein behandlade honom och vände sig istället till New Line Cinemas VD Robert Shaye, som gick med på att göra projektet som en trilogi.

Jacksons Sagan om Ringen-filmer är skapligt våldsamma men med Tarantino vid rodret hade vi troligtvis fått se ett mer perverst Midgård drunkna i blodbad. Oavsett får vi nog vara nöjda med att det blev som de blev. Filmtrilogin anses vara den bästa som gjorts. Sammanlagt vann de 17 Oscars och tillhör de mest inkomstbringande filmerna.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL