Taelgia säsong 2 – SVT:s besked om seriens framtid

Taelgia säsong 2 – SVT ger besked om seriens framtid

Axel Diedrichs
03 november 2023 kl. 18:11

Svarar på Filmtopps fråga

Filmtopp har sökt SVT för ett svar om statusen på "Taelgia" säsong 2, kommer det att bli en fortsättning på serien? Nu har de gett ett första besked.

Snabbversion
  • Taelgia är höstens stora svenska snackis på seriefronten
  • Filmtopp söker SVT efter besked om Taelgia säsong 2
  • Detta talar för en fortsättning på serien
  • Fler tips på svenska serier att se i höst

Det välgjorda Taelgia har varit höstens stora svenska snackis på seriefronten. Skaparen Jens Östberg och hans kreativa team har fått till en storslagen men samtidigt skrämmande verklighetsförankrad och nyanserad skildring av det kriminella samhället i Sverige. Samtidigt som intresset från tittarna varit skyhögt, har den svenska kritikerkåren (läs Filmtopps recension här) golvats av dessa nödvändiga historier man lyckats fläta samman till en fulländad berättelse. 

Med detta sagt är intresset stort för vad som händer runt Taelgia säsong 2. Är en ny säsong på väg, eller finns det tvivel runt saken? Filmtopp har sökt SVT för att ta pulsen på produktionen och nu lyckats få fram en statusuppdatering.

Taelgia säsong 2 – SVT ger besked om seriens framtid
Foto: Petrus Sjövik / SVT.

SVT ger oss svar på frågan om Taelgia säsong 2

Som saker och ting ser ut just nu har SVT inte bekräftat att de gör en andra säsong av Taelgia. När Filmtopp söker kanalens kommunikationsavdelning för ett besked om seriens framtid blir svaret kort: 

– Inget är bestämt ännu, men det pågår diskussioner. Vi ber om att få återkomma.

Att man ännu inte fattat ett beslut behöver inte nödvändigtvis vara oroväckande sett till att den hade premiär i slutet av september. Internationella streamingtjänster som Netflix, HBO Max och Disney+ kan dröja flera månader innan de går ut med besked. Ibland längre än så. Vi är därför hoppfulla om att få se en andra säsong av Taelgia få grönt ljus så småningom.

Det här talar för att vi får se en fortsättning

Svenska serier har en tendens historik av att vara svårtippade när man försöker spå kulan, men det vore ett rån om vi inte får en andra säsong av Taelgia. Förutom att det serien hyllats av varenda redaktion i landet, och dessutom gjort stor publiksuccé, har även själva berättelsen goda förutsättningar att utveckla sina karaktärer vidare. Dessutom är serien ett stort kärleksprojekt för skaparen Jens Östberg som arbetat på den i många år.

När Filmtopp träffade Östberg under premiärvisningen av Taelgia, som hölls under festivalen Way Out West, berättade han om hur bra det kändes äntligen att få ut serien, som han hade arbetat på i nio år. 

– Det är svårt att sätta ord på det. Jag hade precis lämnat trettioåren och nu är jag en ung medelålders. Den största rädslan var att det inte skulle bli bra, men nu är det faktiskt mest lättnad. Det är svårt att säga det, men jag tycker att det här är asbra. Från min sida håller alla avsnitten lika hög nivå.

Med Östbergs egna ord i åtanke kan man tycka att det – trots succén – vore mycket skrik för lite ull om man då stannar efter bara en säsong. Särskilt när hela svenska folket hoppas på en fortsättning.

Filmtopp håller dig uppdaterad så fort det dyker upp något nytt om "Taelgia" säsong 2. Vill du ha tips på sådant du kan se redan nu, spana in vår lista med höstens svenska serier 2023.

NÄSTA ARTIKEL